Marea Neagră poluată cu deșeuri de plastic, avertizează Agenția Europeană de Mediu

De exemplu în corpul unui pește prins pe litoralul românesc a fost găsit un pahar de plastic întreg.

Specialiștii de la Agenția Europeană de Mediu avertizează că, în apa Mării Negre, sunt de aproape două ori mai multe deșeuri ca în Marea Mediterană. De exemplu, în corpul unui pește prins pe litoralul românesc a fost găsit un pahar de plastic întreg, potrivit gandul.ro.

Peștele a fost prins de un pescar și a ajuns luna trecută în laboratorul specialiștilor de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța. De asemenea, și păsările suferă de o boală digestivă gravă, cauzată de resturile pe care le înghit.

„Este suficient să le desfaci, să scoți intestinul lor, și să te uiți la microscop. Peștii care mănâncă de pe fundul mării calcanul, sturionii și multe alte specii, guvizii, sunt plini de plastic. Acest plastic mărunțit ajunge în corpul peștilor și a nevertebratelor marine, pe care le consumăm din ce în ce mai mult”, a spus Adrian Bâlbă, biolog al Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură. Plasticul pe care îl înghit, le provoacă răni în tractul digestiv. Din această cauză, șansele lor de a se dezvolta sănătos și de a supraviețui, scad drastic.„Vorbim despre pescăruși și de cormorani. Am observat că jumătate dintre ele ingerează plastic, iar un procent de 70% din acest plastic reprezintă microplasticele”, a spus Andreea Ciucă, asistent de cercetare al INCDM Constanța.

„Am găsit pe plaja din Saturn deșeuri provenite din Turcia. Am găsit din Rusia, din Ucraina, Georgia, iar proveniența este din activitățile turistice, din deversările care au loc de la marile orașe, din activități recreative, și de la navele care tranzitează Marea Neagră”, a transmis Angelica Paiu, coordonator proiecte ONG Mare Nostrum. Dunărea preia deșeurile de pe o suprafață mare.

Două fete din Dâmbovița, obligate să se prostitueze în Italia