Războiul pornit între președintele Iohannis și cei de la PSD nu e unul nou, aceștia încercând de ani buni să se saboteze reciproc. Dacă motivele conflictelor s-au tot schimbat în ani, acum miza președintelui este una clară, și anume cea a realizarii alegerilor parlamentare anticipate, pentru a răsturna astfel majoritatea pe care cei din PSD o au în acest moment în Parlament. Desigur, chiar și în eventualitatea în care aceste alegeri anticipate ar avea până la urmă loc, există o mică șansă ca aceștia să fie votați din nou de către electorat, caz în care, s-ar lua curentul permanent peste această țară greu încercată politic și economic, de 30 și ceva de ani încoace.

Iohannis mută pionul „pas cu pas”

Însă, până acolo mai avem! Așadar, președintele Iohannis pare că joacă șah cu cei din PSD, mutând strategic ba un cal cu atac la nebun, ba un pion constituțional pe care nu l-a observat nimeni stând în spatele calului. Ce rău ar putea face un pion, până la urmă? Este dovedit faptul că pionii, deși subevaluați, au reușit de foarte multe ori să câștige partide de șah. Până la urmă, cu un pion dus „pas cu pas” până la capătul tablei, îți poți reînvia regina!

Mai c-am putea zice că ceea ce joacă președintele Iohannis nu e șahul nostru, cel de toate zilele, ci șahul ăla tridimensional din Star Trek.

Citește și: Pleacă ai noștri, vin ai noștri! Ludovic Orban ales din nou premier

Dizolvarea Parlamentului, posibilă

Să o luăm de la început. Iohannis l-a numit din nou premier pe Ludovic Orban. O decizie luată în scopul nevalidării acestuia de către Parlament. Dar stai așa, că PSD-iștii s-au prins, așa că amenință cu valuri de pâră la Curtea Constituțională. În paralel, trag de timp, crezând că o astfel de mutare de șah e una oportună. Din câte observăm, Ciolacu ar fi învățat să joace șah cu același portar Vasile care le-a redactat și textul de moțiune de cenzură. Nu de alta, dar i-a scăpat amănuntul potrivit căruia, parlamentul său PSD ar cam trebui să se pronunțe în 60 zile, caz contrar riscând dizolvarea, pe care Iohannis ar putea-o cere, întrucât Constituția în vigoare îi permite.

Citește și: Iohannis avertizează: lipsa educației naște monștri

”(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitareşi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.”, se arată în Constituție.

#News