Români păcăliți de site-urile „electorale”

În România, dacă ți-ai schimbat adresa și nu știai unde se află noua ta secție de votare, soluția era una simplă. Pe site-ul registrulelectoral.ro, unde după introducerea CNP-ului, al numelui de familie și al unui cod generat de portal, puteai afla cu ușurință unde trebuie să mergi.

Cu o situație mai puțin plăcută s-a confruntat un român stabilit în Marea Britanie, care a căutat pe internet unde trebuie să voteze. Surpriza a fost, când a ajuns la la adresa indicată de site (unul neoficial, ce-i drept), și nu a găsit nicio secție de votare.

Potrivit G4Media, o listă cu secții de votare din străinătate, publicată de site-ul rus de propagandă Sputnik, include mai multe adrese false pentru secții de votare cel puțin la Londra. Un român stabilit în capitala britanică a semnalat G4Media.ro că nu a putut vota în alegerile parlamentare pentru că s-a luat după adresele din acea listă, preluată și pe unele site-uri și grupuri ale diasporei, iar când a ajuns la adresă – unde mai erau, în acel moment, câțiva români care doreau să voteze – au constatat că nu există nicio secție acolo.

Este vorba despre secția Londra 13. Pe lista oficială MAE, aceasta figurează la adresa Hilton London Olympia, 380 Kensington High Street London W14 8NL.

Pe lista publicată de site-ul rus de propagandă Spunik, Londra 13 figurează la adresa Londra 13-Lewisham Pendergast School, Adelaide Ave, Lewisham, London, SE41LE – la această adresă e o școală, nu o secție de votare, conform sursei citate.

Acesta poate fi, totuși, un semnal de alarmă pentru verificarea informațiilor esențiale pe site-urile oficiale.

Citește și: Prezență redusă cu numai două ore înainte de închiderea urnelor

#News