Ministrul Gabriela Firea: A fost finalizat Planul Național de Acțiune pentru implementarea “Garanției pentru copii”

Planul are ca obiectiv garantarea accesului copiilor aflați în situații de vulnerabilitate la o serie de servicii esențiale: educație timpurie, sănătate, locuire, alimentație.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunțat că a finalizat și trimis, spre consultare, la Bruxelles un document fundamental, și anume Planul Național de Acțiune pentru implementarea “Garanției pentru copii”.

Gabriela Firea a precizat că proiectul a fost elaborat la recomandarea Comisiei Europene, fiind una dintre soluțiile concrete, menite să asigure un cadru unitar, la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale și garantarea accesului copiilor aflați în situații de vulnerabilitate la o serie de servicii esențiale: educație timpurie, sănătate, locuire, alimentație.

Gabriela Firea: Mi se pare esențial să găsim soluții concrete și realiste pentru viața a peste un milion de copii români, aflați în situații vulnerabile din diverse motive

„Îi felicit pe colegii mei din Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție care au lucrat cu profesionalism și dedicare acest document! Ca ministru al Familiei sunt coordonatorul național al programului “Garanția pentru copii” și mi se pare esențial ca, alături de reprezentanții tuturor celorlalte autorități implicate în elaborarea acestui plan național de acțiune, să găsim soluții concrete și realiste, care pot face diferența pentru viața a peste un milion de copii români, aflați în situații vulnerabile din diverse motive”, este mesajul transmis de Gabriela Firea, pe pagina de Facebook.

Odată cu acest plan de acțiune pentru implementarea „Garanției pentru copii”, va exista un mecanism în plus pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili dintre copiii din România, prin oferirea de servicii de educație timpurie și îngrijire, prin oferirea unei mese sănătoase în cadrul școlii, a unor servicii de sănătate sau prin asigurarea unor condiții de locuire decente. Potrivit ministrului Gabriela Firea, prevederile care alcătuiesc “Garanția pentru Copii” au fost unele dintre elementele cheie care au stat la baza stabilirii priorităților naționale din domeniul protecției și promovării drepturilor copilului, incluse în noul proiect al Strategiei Naționale privind drepturile copilului, pentru perioada 2022-2027.

Ministrul Gabriela Firea: 20 de proiecte pentru tineri și 8 proiecte studențești primesc finanțare din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse