Repartitoarele de căldură vor trebui schimbate 

Locatarii care au deja montate repartitoare care nu pot fi citite de la distanță trebuie să le înlocuiască până la data de 1 ianuarie 2027

Românii care locuiesc la bloc, ale căror locuințe sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, trebuie să-și monteze repartitoare pentru căldură până la sfârșitul anului. Măsura, prevăzută într-o ordonanță publicată în Monitorul Oficial, trebuia să intre în vigoare încă de anul trecut, dar a fost amânată cu un an de Camera Deputaților. potrivit digi24.ro.

Locatarii care au deja montate repartitoare care nu pot fi citite de la distanță trebuie să le înlocuiască până la data de 1 ianuarie 2027

Facturarea se va face în funcție de datele transmise de aceste aparate. Costurile de instalare pornesc de la 250 de lei, în cazul repartitoarelor, și de la o mie de lei, în cazul contorului montat la intrarea în locuință.

Un repartitor costă între 50 și 70 de lei pentru un calorifer. Important de știut este că va trebui plătita și citirea lunară, între doi și șapte lei pentru fiecare calorifer. Repartitoarele pot fi montate doar de firme autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), iar lista lor poate fi găsită pe site-ul instituției. Montarea repartitoarelor sau contoarelor trebuia să aibă loc până la sfârșitul anului trecut, dar Parlamentul a hotărât să prelungească termenul până pe 31 decembrie, anul acesta. Oamenii au amânat și ei, deși amenda pentru nerespectarea legii se ridică la 1.000 de lei.

O altă variantă este montarea unui contor de energie termică, la intrarea în apartament. Costă cel puțin 1.000 de lei

Potrivit ordonanței, în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire sau răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. Dacă utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri. Ele se vor monta pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027. Excepție fac cazurile în care asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil.

Nicolae Ciucă, anunț privitor la creșterea cu 50% a taxelor și impozitelor locale: „E o decizie care a fost luată în coaliție”