Nicolae Ciucă, anunț privitor la creșterea cu 50% a taxelor și impozitelor locale: „E o decizie care a fost luată în coaliție”

Amendamentul a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că decizia privind majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale a fost luată în coaliţie, Potrivit premierului, varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, deoarece autorităţile locale au avertizat că ar fi imposibil de realizat până la finalul anului 2022, potrivit g4media.ro.

Amendamentul fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor

.„Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului. De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a declarat Nicolae Ciucă. 

 Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a precizat că senatorii social-democraţi şi liberali au depus un amendament la ordonanţa 16/2022, care prevede o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate

Ministrul PSD a explicat că este nu neapărat nevoie ca acestea să fie majorate, deoarece în grila aprobată în anul 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor, cuprinsă între între 0,8% şi 0,2 % sau 2%, Ministrul Finanțelor a precizat că este vorba despre veniturile autorităţilor locale. Potrivit ministrului Finanţelor, există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri nu vor fi pentru persoanele care au venituri mici.

. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale. Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trăi şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică”, a conchis ministrul Finanţelor.

PETrică merge mai departe! Încă 13 luni, brașovenii călătoresc gratuit cu RATB, în schimbul reciclabilelor colectate separat