Turiștii vor plăti o taxă pentru vizitarea Veneției

Taxa va fi de 5 euro, fiind aplicată mai întâi ca test pentru 30 de zile, anul viitor

Venetia
Venetia sursa foto pixabay

Începând de anul viitor, Veneția va introduce o taxă de intrare pentru turiștii care fac excursii de o zi. Astfel se încearcă gestionarea fluxului mare de turiști, a anunțat consiliul local al Veneției, potrivit digi24.ro.

Taxa va fi de 5 euro și va fi introdusă mai întâi ca test pentru 30 de zile ale anului viitor. Astfel, vor fi alese în perioadele în care numărul de turiști este mare, precum sărbători sau weekenduri din timpul verii.

Taxa va fi percepută tuturor persoanelor cu vârsta de peste 14 ani. Scopul este de a găsi „un nou echilibru între drepturile celor care trăiesc, studiază sau muncesc în Veneția și cei care vizitează orașul”, a declarat Simone Venturini, consilierul pentru turism al Veneției. Măsura nu are scopul să aducă bani pentru bugetul local, a precizat acesta, taxa acoperind doar cheltuielile de administrare a sistemului. Un plan de introducere a unei taxe de intrare a fost anunțat prima dată în 2019, fiind amânat din cauza pandemiei de COVID-19.

S-ar părea că autoritățile locale au renunțat la unele aspecte mai dure ale planului care prevedeau obligativitatea înscrierii în avans pentru vizitarea orașului și instalarea unor turnichete electronice la intrările Veneției, deși acest lucru va putea fi cunoscut cu siguranță abia după votul de săptămâna viitoare din consiliul local

. Supraaglomerarea provocată de turismul în masă a provocat probleme și pentru faimoasa lagună pe care se află orașul, experții UNESCO recomandând în luna iulie ca ambele să fie introduse pe lista sa a siturilor aflate în pericol. Experții UNESCO au acuzat totodată guvernul italian că nu ia suficiente măsuri pentru a proteja laguna și orașul de impactul schimbărilor climatice și al turismului în masă. MAE, atenţionare de călătorie pentru Italia