Zeci de mii de litri de ulei de măsline furați în Spania cu cisternele după explozia preţurilor

Furtul s-a produs în decurs de două ore

Ulei de masline
Ulei de masline sursa foto pixabay

Un furt impresionant de ulei de măsline de peste o jumătate de milion de dolari, a avut loc în Spania. O cantitate de aproximativ 50.000 de litri de ulei de măsline extra virgin a dispărut de la o presă din regiunea Cordoba. Hoţii au încărcat uleiul, cu o valoare de 500.000 de euro, în două cisterne, un furt care potrivit unei organizaţii a producătorilor locali, a durat aproximativ două ore, potrivit ziare.com.

 Furturile în industria alimentară nu sunt ceva nou, dar valul de infracţiuni recente care au vizat uleiul de măsline arată cum acest produs a devenit „unul fierbinte” odată ce seceta din Spania a determinat explozia preţurilor.

Furturile şi vânzarea de produse frauduloase în magazine dau bătai de cap producătorilor care se luptă cu vremea extremă, costurile ridicate şi îngrijorările cu privire la evoluţia cererii, pe măsură ce cumpărătorii afectaţi de scumpiri vor reduce cheltuielile.”Toată lumea este îngrijorată pentru că preţurile vor continua să crească, iar uleiul de măsline a devenit cu adevărat un fel de aur lichid”, spune Martin Parra, manager la Marin Serrano El Lagar SL, firma care a fost victima furtului. Situaţia din industria uleiului de măsline din Spania este o nouă dovadă a modului în care schimbările climatice afectează aprovizionarea.

Seceta devastatoare a redus la jumătate producţia Spaniei în sezonul 2022-2023, iar provocările pe partea de producţie din Italia au limitat livrările globale.

Valurile de căldură din acest an ameninţă şi apropiata recoltă din Spania, iar organizaţia fermierilor ASAJA se aşteaptă la o recoltă slabă şi în acest an. În aceste condiţii, în sudul Spaniei preţurile spot la uleiul de măsline s-au dublat faţă de începutul anului trecut. Costul unei sticle de ulei de măsline extra virgin a crescut cu aproximativ 15% numai de la mijlocul lunii iulie, în supermarketurile din Spania, susţine asociaţia pentru protecţia consumatorilor OCU. Pentru a spori securitatea, producătorii cum ar fi Martin Parra instalează porţi noi sau angajează paznici. Singura speranţă pentru uleiul furat la Carcabuey, Cordoba, este aceea că poliţia îi va găsi pe vinovaţi deoarece nu au documente oficiale care să ateste trasabilitatea produsului, potrivit lui Macarena Sanchez, preşedintele asociaţiei producătorilor locali de ulei de măsline. „Dar dacă vor ieşi din ţară, cu siguranţă uleiul va fi pierdut” spune Martin Parra.

Un singur pescar din România a accesat direct fonduri europene