Ziua Marinei 2020, din fața calculatorului

Ziua Marinei 2020
Ziua Marinei 2020

CoV-2 a “torpilat” sărbătoarea marinarilor; tururi virtuale la bordul navelor și festivități online

Aniversarea a 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române nu va fi marcată cu fastul de altădată. Pe faleza Comandamentului Naval nu se vor mai înghesui mii de turiști și constănțeni ca odinioară pentru a urmări evoluțiile navelor militare și exercițiile navale.

„Campionii CA-urilor”. La Apă Canal SA Galați, record absolut al indemnizațiilor CA din administrația locală: 20.000 de euro anual!

Statul Major al Forțelor Navale a anunțat că ediția de anul acesta a sărbătorii marinarilor se va desfășura cu precădere în mediul online, manifestările fiind adaptate noilor condiții impuse de contextul pandemiei provocată de noul coronavirus SARS CoV-2. Evenimentele au început deja pe pagina de FB a RoNavy și vor continua până pe 15 august. “Începând de miercuri, 5 august, au fost lansate concursurile tematice „Marea în culori” (concurs de fotografie digitală) și „Ce fac Forțele Navale Române pentru tine?”, precum și proiectele virtuale „Lecția de istorie”, „Oameni în uniformă de marină” și „Portret de marinar, schimb de generații”, care vor oferi publicului posibilitatea de a interacționa și de a-i cunoaște mai bine pe marinarii militari. Ziua tradițională a porților deschise se va desfășura tot în mediul online duminică, 9 august, când reprezentanții Marinei Militare Române vor prezenta, pe pagina oficială de Facebook, tururi virtuale în porturile Constanța, Brăila, Mangalia și Tulcea. Anul acesta nu va lipsi din program nici Muzica Militară a Forțelor Navale, care va susține recitaluri ce vor putea fi urmărite, de asemenea, tot pe pagina de Facebook a FNR. Sâmbătă, 15 august, va avea loc defilarea navelor militare pe mare, de la Constanța la Midia, între orele 11.30 și 13.30, iar pe Dunăre, la Brăila și la Tulcea, navele militare fluviale vor saluta publicul în intervalul orar 10.00 și 11.00”, a precizat comandamentul fortelor navale

Comandanții luptau cot la cot cu marinarii

Dezvoltarea Marinei Române este strâns legată de Unirea Principatelor Române, în 1859, care a atras după sine unificarea flotilelor celor două țări surori, la 22 octombrie 1860, sub denumirea de Corpul Flotilei. În timpul Războiului de Independență de la 1877-1878, flotila română s-a afirmat în numeroase acțiuni de instalare de baraje, atac al navelor inamice și sprijin cu foc de artilerie, demonstrând utilitatea serviciilor marinarilor pentru apărarea suveranității statului. Interesant este faptul că cei doi comandanți ai Flotilei Române, care s-au aflat, succesiv, la comanda superioară în acele vrfemuri, maiorul Nicolae Dimitrescu-Maican (locotenent-colonel din decembrie 1877) și maiorul Ioan Murgescu au fost în prima linie a bataliei și au contribuit direct la scufundarea monitoarelor otomane „Podgorița”, respectiv „Seifi”. Este prima victorie de răsunet a marinarilor români.

Hashtag News