Alegeri locale 2020

Alegerile locale din această toamnă ar putea fi organizate pe parcursul a două zile, dacă amendamentele propuse de membrii Alianței USR-PLUS vor primi girul Parlamentului. În motivarea lor, inițiatorii acestui demers susțin că în această formă românii ar avea un proces electoral corect și accesibil tuturor cetățenilor în condiții de siguranță sanitară.

În plus, membrii alianței consideră că este necesară, de asemenea, clarificarea prevederilor privind creșterea numărului de secții de votare, prin amenajarea în structuri ușoare de tip container, cu respectarea condițiilor de siguranță, dar și extinderea procesului de votare cu urna mobilă pentru cetățeni aflați în izolare sau carantină, care nu se vor putea deplasa la secții ca să voteze.

„Nu este doar o măsură susținută de Alianța USR PLUS, ci și o măsură recomandată de către experții în materie de alegeri. În condițiile în care accesul în secțiile de votare se va face mai dificil, pentru că trebuie respectate măsurile de distanțare, mulți dintre cetățeni nu vor apuca să voteze”.

Votul pe mai multe zile a fost deja practicat pentru diaspora la alegerile prezidențiale, iar evaluările arată că a funcționat. Ne dorim ca un număr cât mai mare de români să își poată exercita dreptul de a vota, în siguranță. De asemenea, noile autorități alese ale administrației publice locale au nevoie de cât mai multe voturi pentru legitimitate, mai ales că alegerea primarilor și a președinților de consilii județene se face într-un singur tur”, se arată într-un comunicat de presă remis, luni, de alianța USR-PLUS.

Reamintim că la finalul lunii iunie, prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat că a fost adoptat de către Executiv un proiect care propune ca alegerile locale să se desfășoare în ultima duminică a lunii septembrie, pe data de 27, adăugând că alegerile parlamentare ar putea avea loc pe 6 decembrie.

Citește și: Alegerile locale fără adunări publice și mitinguri electorale

HashtagNews.ro