România a ajuns în momentul în care poate și trebuie să beneficieze de fonduri europene pentru ca prețul apei să nu fie modificat, în detrimentul consumatorilor.

În acest sens, RAJA, compania care operează atât pe litoral, cât și în mai multe localități importante din zona Bucureștiului și din restul țări, a propus două soluții simple prin care România poate atrage fonduri europene.

O prima soluție propusă de RAJA: modificarea Ordinului 588, pentru a da voie ca lucrările pe care le face operatorul, în caz de forță majoră, să poată fi decontate

Directorul companiei a dat, ca exemplu, orașul Constanța. Aici, au început lucrările pe două artere importante, Ștefan cel Mare și Ion Lahovary, dar constructorul le-a abandonat, motivând chestiuni financiare. Străzile nu mai puteau fi folosite. RAJA a intervenit și a finalizat lucrările cu propriile echipe, iar pe Ion Lahovary se circulă din nou, în timp ce pe Ștefan cel Mare s-a reintrat în grafic. Cheltuielile nu sunt însă eligibile.

Aurel Presură, directorul companiei, a ținut să explice faptul că a avut în plan numeroase schimbări. În momentul de față, este nevoie de modificarea Ordinului 588. Doar așa pot fi recuperați care sunt cheltuiți de companie în interiorul proiectelor din fonduri europene, din POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare).

Este extrem de important să facem acest lucru pentru că noi nu putem să cofinanțăm la nesfârșit. Avem deja o cofinanțare de 6% din acest proiect care a ajuns deja la 680 de milioane de euro”, a declarat Aurel Presură.

În condițiile în care compania RAJA consumă cea mai mare cantitate de energie din Dobrogea, consumul va ajunge, anul acesta, la 100.000 de megawați. Prin urmare, costurile vor fi pe măsură. ”Noi cumpăram cu 263,13 lei megawattul, acum trebuie să îl cumpărăm cu 840 de lei”

Aurel Presură a ținut să explice că, dacă până în aprilie 2022, RAJA Constanța plătea un milion de euro pe lună pentru energie, începând din luna mai plătesc aproximativ două milioane de euro, în condițiile în care prețul este plafonat la 1 leu pe kilowatt.

Noi cumpăram cu 263,13 lei megawattul, acum trebuie să îl cumpărăm cu 840 de lei. Mai este și componenta reglementată. Dar nu a crescut numai energia. A crescut și prețul carburanților. Noi consumăm circa 60 de tone pe lună. S-a dublat prețul. Avem foarte multe stații de epurare, unde consumăm în cantități uriașe substanțe chimice necesare pentru procesul tehnologic. Facem în fiecare an peste 500.000 de analize la apa potabilă. Kit-urile necesare pentru aceste analize s-a triplat. Clorul s-a dublat.

Există tendința ca alte companii din țară să mărească prețul

Noi, pentru fiecare metru cub de apă pe care îl vindem, plătim la ENEL, din 5,7 lei, 2 lei. Până luna trecută plăteam 0,9 lei. Plătim mai mult decât alți colegi din țară pentru că noi luăm apa de la adâncimi foarte mari, de la 300 – 500 de metri, și avem tot timpul 340 de foraje în exploatare, care înseamnă consum mare de energie”, a mai declarat Presură.

A doua soluție: Un apel către ministrului Fondurilor Europene: ”Cu investiții în energie, putem menține prețul la apă”

Directorul a precizat că, până la acest moment, compania nu a putut accesa fonduri din PNRR, unde sunt 480 de milioane de euro pe partea de energie verde. Acesta a explicat că au existat anumite condiții pentru finanțare, condiții care, din păcate, nu au putut fi îndeplinite.

De exemplu, să nu fie parc mai mic de 400 de kilowați. Noi nu putem îndeplini această condiție. Noi producem energie în zona în care o și consumăm. Noi nu producem să o băgăm în sistem să devin furnizor de energie. Sperăm ca la următorul ghid, care va fi pentru fonduri de modernizare și va avea 13 miliarde de euro, să avem și noi acces”, a adăugat directorul companiei.

Conform declarațiilor, societatea dispunde de aproximativ 500 de puncte de lucru. Scopul este producerea de energie

Lumea întreabă de ce facem 30 de parcuri fotovoltaice. Le facem pentru că este mai comod pentru ca toată energie pe care o producem să o consumăm acolo, în interior. N-a fost corectă abordarea față de operatori. Cu investiții în energie, putem menține prețul la apă. În situația asta sunt toți operatorii de apă”, a conclus directorul.

RAJA are avantajul de a fi un operator regional, care vinde în jur de 50 de milioane de metri cubi de apă.