Meteorit de 68 de kilograme, vândut pe bani grei de un fermier turc

Roca a fost analizată de specialiștii de la NASA

Un fermier descurcăreț, din provincia turcă Çorum, a vândut un meteorit de 68 de kilograme unui cumpărător din Statele Unite ale Americii. Fermierul turc găsise meteoritul pe câmp, relatează publicația Hurriyet, potrivit Digi24.

Mai exact, fermierul Mutlu Yılmaz a găsit un meteorit în timp ce planta năut pe câmpul său, în satul Gerdekkaya, din Turcia, în luna aprilie 2019. Pentru a transporta roca uriașă cu aspect ieșit din comun către casă, acesta a cerut ajutorul vecinilor. Bănuind că este vorba despre un meteorit, Yılmaz a trimis o mostră în Statele Unite ale Americii, pentru a fi examinată, unde s-a tras concluzia că neobișnuita rocă este, într-adevăr un meteorit. Concluzia a fost pronunțată de cercetărorii de la NASA și de cei de la Universitatea din California

Al treilea cel mai mare meteorit găsit vreodată în Turcia

Imediat după verdict, autoritățile au luat legătura cu fermierul Mutlu Yılmaz, propunându-i acestuia să expună roca de 68 de kilograme într-un muzeu. lucru care s-a și întâmplat, de altfel, timp de o lună și jumătate, ulterior întocându-se în posesia celui ce a găsit-o.

Afacerea „Meteoritul

Imediat după acest episod, fermierul a meteoritul scos la vânzare contra sumei de 180.000 de dolari, pe care a obținut-o de la un cumpărător american. Meteoritul, care are o vechime de circa 4.000 de ani, va fi transportat în America, însă vânzarea propriu-zisă se va finaliza abia după testele pe care cumpărătorul le dorește, pentru certificarea faptului că ceea ce deține fermierul turc este chiar un meteorit.

În 2015, o serie de meteoriți au căzut în provincia Bingöl. Oamenii locului au câștigat, la vremea respectivă, peste 140.000 de dolari din vânzarea acestora. În urma cercetărilor s-a demonstrat faptul că micii meteoriți era desprinși dintr-unul mai mare, pe numele său „Vesta”.

Citește și: Un asteroid de dimensiuni uriașe va trece, în luna martie, pe lângă Terra