brad de Craciun
brazi de Crăciun la ghenă

O tradiție nescrisă spune că după Sfântul Ion, omul gospodar trebuie să despodobească bradul și să-i găsească acestuia o altă întrebuințare. Așadar, ce facem cu brazii de Crăciun după ce s-au încheiat sărbătorile de iarnă? Iată o întrebare la care o bună parte din locuitorii țării nu au răspuns, drept pentru care mulți dintre brazii ce cu două săptămâni înainte reprezentau motiv de bucurie pentru cei mici și cei mari, ajung să sfârșească la ghenele de gunoi.

Cei ce aleg să sărbătorească Crăciunul tradițional achiziționând un brad natural, trebuie să știe că după terminarea sărbătorilor de iarnă, nu este necesar să arunce bradul la ghena de gunoi, așa cum des se întâmplă în această perioadă, existând numeroase metode pentru a da o utilitate bradului chiar și după ce acesta este despodobit.

Este bine de știut faptul că acei români ce locuiesc la casă, pot găsi întrebuințări practice bradului chiar și după perioada sărbătorilor, printre cele mai cunoscute fiind transfomarea acestuia în araci de vie, în compost pentru legumele din curte, însă și folosirea acestuia pe post de ornament atât interior cât și exterior, mirosul de pin fiind și un bun odorizant de cameră.

De asemenea, există soluții chiar și pentru cei care locuiesc la bloc, soluții implementate de către firmele de salubritate ale orașelor, care se angajează să colecteze selectiv brazii aruncați la ghenele de gunoi, pentru a-i transporta în stațiile de compostare. Aceste servicii sunt disponibile locuitorilor Capitalei, cât și locuitorilor din Timișoara și Galați, unde există, de asemenea, astfel de stații de compostare și sortare menite să transforme prin tocare brazii uscați în îngrășământ. Ulterior, acest îngrășământ poate fi vândut la cerere agricultorilor.

Soluția alternativă acestor procedee o reprezintă achiziționarea bradului natural cu rădăcină ce se poate reutiliza în fiecare an, dând astfel o mână de ajutor naturii și împiedicând fenomentul de despădurire din țara noastră.

#News