Într-un interviu acordat în exclusivitate Digi24.ro, Prefectul Capitalei Traian Berbeceanu a declarat, în contextul numărului tot mai crescut de cazuri Covid-19, înregistrat în Capitală, că în momentul de față nu putem, totuși, vorbi despre noi restricții în București. De altfel, în cursul zilei de ieri, ministrul Sănătății Nelu Tătaru declara, la rândul său, că nu se va impune o nouă stare de urgență înainte de alegerile parlamentare.

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: Este adevărat că ne confruntăm cu o transmitere comunitară destul de accentuată, în fiecare zi am avut în jur de 500-700 de noi cazuri de COVID, de persoane depistate, în ultimele 24 de ore s-a dublat, avem 1514 noi cazuri și am ajuns la un indice de contaminare de 4,24 la mie.

Cifrele sunt cu adevărat îngrijorătoare, nu sunt alarmante, dar sunt îngrijorătoare…

Cu privire la dacă se impune sau nu adoptarea de noi restricții, așa cum am apreciat și în ședința CMSU, am considerat că măsurile aflate în vigoare și prelungite prin ultima hotărâre sunt suficiente. În mod categoric trebuie respectate. Avem convingerea că respectând aceste măsuri putem ajunge la platou și apoi să începem să scădem în privinta cifrelor.

Reporter: Este posibil, dacă se observă multe cazuri într-o zonă, pe o stradă, într-un sector, se poate ajuge la carantină?

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: Măsurile aflate în vigoare la acest moment sunt suficiente, trebuie să ne concentrăm eforturile pe respectarea acestora, nu suntem în situația de a carantina o zonă din București, sau orașul. Sperăm să nu ajungem în această situație. Respectând măsurile aflate în vigoare, evităm să fim nevoiți să luăm măsuri mai severe.

Reporter: Ce le spuneți celor care cer alte măsuri, mai dure, că situația o impune?

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: Am spus și repet, situația dacă o impune este o chestiune pe care o hotărăsc specialiștii, în urma analizelor făcute, a răspândirii virusului, numărul nou de infectări, când specialiștii vor aprecia că trebuie luate noi măsuri, o vom face.

Reporter: Scenariu roșu în București, școli în sistem online. Sunt discuții, scenarii pentru redeschiderea școlilor?

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: Noi la nivelul CMSU nu putem lua în calcul decât scenariile din actele normative, prin HG și ordin comun MS și MEC la o incidență de peste 3 la mie școala față în față nu mai e posibilă.

Reporter: Deci nu se ia în calcul redeschiderea școlilor?

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: Pentru a lua în calcul o astfel de măsură trebuie modificat actualul cadru legislativ.

Am discutat cu Nicușor Dan referitor la terase, știți că sunt foarte multe care sunt spații închise, au acei pereți de plastic, tavan acoperit, nu respectă noțiunea de terasă în adevăratul sens, nu sunt spații libere.

Reporter: Adică fentează legea?

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: Da, în realitate terasele sunt construite de pe vremea legii antifumat, nu au fost construite pentru pandemie, însă în opinia mea și a specialiștilor, acele terase sunt periculoase pentru clienți, așa cum știți nu se respectă distanțarea fizică, nici numărul de persoane de la masă, este un spațiu închis în care au amenajat tot felul de surse de căldură.

Cei care au autorizat pot să și retragă autorizația, nu poliția. Poliția doar constată anumite nereguli.

Citește și: Bode, al doilea ministru testat pozitiv cu Covid

#News