Alexandru Rafila

Prof Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, a declarat, joi, că este posibil ca în România, până în luna decembrie, să se depăşească 25.000 de cazuri pe zi de persoane infectate cu noul coronavirus. Asta în contextul în care, în ultimele 24 de ore, în România au fost înregistrate peste 9.700 de noi cazuri de infectări, cu peset 4.400 mai multe decât joia trecută.

Într-o conferință de presă de la sediul PSD, Rafila a răspuns unui jurnalist că este posibil ca până în decembrie să se treacă de pragul de 25.000 de cazuri de îmbolnăviri, mai ales pe fondul creșterii exponențiale.

„Da, este o variantă posibilă. Dacă astăzi avem aproape 10.000 de cazuri, vă daţi seama că am avut câte un salt de la o săptămână la alta şi mă refer la media cazurilor, nu la o zi nume, iniţial de 500 de cazuri, ulterior de 1.000, acum avem un salt de aproape 2.000 de cazuri de la o săptămână la alta şi atunci, în mod evident, dacă asistăm la intervale de 7 zile, 10 zile, că avem un salt major. Se poate ajunge la această situaţie”, a spus Rafila.

Sistemul de sănătate, prea rigid

Totodată, Rafila a precizat că problema arzătoare nu este legată de numărul de cazuri de infectări, ci de formele pe care pacienții le dezvoltă, forme ce necesită internarea la terapie intensivă, unde capacitatea este ocupată în cea mai mare parte, cu 1.014 cazuri internate.  

„Aceste două elemente dacă sunt nerezolvate – şi sistemul de sănătate nu este un elastic pe care îl întinzi la nesfârşit -, atunci aceşti pacienţii cu forme medii nu vor putea fi internaţi şi vor ajunge să facă forme grave, cei cu forme grave vor ajunge să devină pacienţi critici şi va creşte foarte mult mortalitatea. Acum am avut cel mai mult 146 de decese într-o zi. Noi deja suntem ca şi nivel în Uniunea Europeană, cu toate că incidenţa cumulată din ultimele două săptămâni ne plasează undeva pe locul 10-12, ca şi mortalitate suntem pe locul 3-4. Asta ne arată că în momentul în care eu, ca număr de cazuri, o să ajung la una dintre primele poziţii în UE o să explodeze mortalitatea, se va dubla, se va tripla”, a explicat Rafila.

Citește și:  Candidatul Rafila iese la atac și acuză haosul deciziilor luate de guvernanți

#News