Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS şi candidat PSD la parlamentare, a prezentat programul de guvernare, pe teme medicale, dar în același timp a acuzat deciziile haotice luate în gestionarea pandemiei în ultimele luni. Printre deciziile reproşate de Rafila se numără schimbarea metodologiilor pentru generarea impresiei că rata de incidenţă este sub 3 la mie până recent, închiderea restaurantelor fără bază concretă şi redeschiderea lor ulterioară, ideea carantinării pe străzi.

„Haideţi să discutăm despre motivele transmiterii, de unde se transmite, care sunt locurile periculoase. Aşa ar trebui să judecăm lucrurile, problema a fost următoarea (asta nu e o critică, este o poveste adevărată): s-au luat măsuri care au fost schimbate de la o zi la alta. Apropo de HoReCa. S-a închis HoReCa fără să existe niciun fel de legătură, în acel moment, a funcţionării restaurantelor cu transmiterea. Mai mult peste două zile s-a reevaluat şi au fost din nou deschise. Apoi referinţa la 3 la mie. A fost o întreagă nebunie. După şase luni de zile în care s-a raportat într-un fel s-a schimbat baza de calcul, ca să scadă sub 3. După aceea s-au scos pacienţii din focare, ca să scadă sub 3. După aceea am auzit de măsurile de carantinare pe străzi”, a declarat prof. Rafila, într-o conferință de presă de la sediul PSD.

Politica paşilor mărunți

„A trecut perioada politicianismului, cu toate că suntem în campanie electorală. Trebuie să ne întâlnim cu toţii, pentru că pacienţii nu sunt nici de la PSD, nici de la PNL, nici de la USR şi morţii cu atât mai puţin. Şi atunci trebuie să existe o asumare politică, dar să existe dialog. Să terminăm cu politica paşilor mici înainte şi înapoi, care nu face altceva decât să accentueze transmiterea.

Trebuie acţionat imediat, trebuie testat, prioritatea este protejarea personalului medical. Dacă personalul medical se îmbolnăveşte, nu va mai avea cine să îngrijească pacienţii. Să ne întoarcem la propunerile tehnice de acum câteva luni de zile: să testăm personalul medical la două sătămâni. De ce trebuie pacienţii cu boli cronice să nu aibă acces la serviciile medicale? Avem teste rapide. Îi testăm, aşteaptă 15 minute şi sunt consultaţi. Ca să faci sistemul de sănătate funcţional, trebuie să fie coordonat de oameni care au mai făcut lucrul acesta”, a afirmat Rafila.

Citește și: Aproape 10 mii de noi cazuri de infectări cu Covid în ultimele 24 de ore

#News