Constructorul naval Damen își va reduce numărul de angajați cu aproximativ 1.050 de persoane, cele mai multe (870) de la șantierele din România – Galați și Mangalia, respectiv, aproape 180 din Olanda, pe fondul efectelor economice ale pandemiei, conform siteul dutchnews.nl. Damen a înregistrat o pierdere de 287 milioane de euro anul trecut, are o forță de muncă globală de 13.000 de salariați.

”La ȋnceputul acestui an, Grupul Damen a prezentat un plan ambiţios de viitor pornind de la perspectiva navigaţiei ȋn condiţii de zero emisii de carbon dar şi a digitalizării şi standardizării platformelor de lucru. Ȋn acest scop, grupul a demarat deja investiţii specifice. Cu toate acestea, pretul scăzut al petrolului a determinat parţial, o ȋncetinire a activităţii ȋn segmentul offshore. Acest factor, coroborat cu consecinţele epidemiei COVID-19, conduce la necesitatea unor schimbări organizaţionale pe termen scurt, menite să asigure adaptarea companiei la noua realitate. Drept urmare, grupul va disponibiliza ȋn jur de 1.050 angajaţi din ȋntreaga lume. Modificările organizaţionale vizează, ȋn cea mai mare parte, divizia de Nave Medii. Ȋn România, se va proceda la disponibilizarea unui număr de 870 de angajaţi, ȋn vreme ce ȋn Olanda, cifra disponibilizărilor este de 173. Se estimează că numărul acestora va putea fi limitat prin intermediul proiectelor de mobilitate internă din cadrul filialelor noastre din grup. S-a solicitat avizul consiliilor de lucru relevante, concomitent cu consultarea sindicatelor din România și din Olanda.

Nu excludem posibilitatea ca şi alte schimbări organizaţionale să se dovedească a fi necesare. Toate sunt măsuri dificile, cu impact atât asupra afacerii noastre de familie, cât şi asupra angajaţilor noştri. Cu toate acestea, schimbările sunt necesare pentru a putea menţine un climat sănătos ȋn companie şi a beneficia de bunele perspective ale proiectelor potenţiale pe termen lung din diverse sectoare ale pieţei construcţiilor şi reparaţiilor de nave.”, arată un comunicat al Grupului Damen.

Reamintim că la începutul lunii aprilie, Şantierul Naval Damen Galați a decis să reducă efectivul forţei de muncă prezente ȋn şantier cu 50 la sută pentru a asigura atât sănătatea şi siguranţa tuturor angajaţilor, cât şi continuitatea activităţii companiei. Cele două șantiere navale din România au 4.500 de angajați – 2.400 la Galați, respectiv 2.100 la Mangalia. La SN Damen Galați se află în prezent în construcţie una dintre cele mai importante comenzi din istoria construcţiilor navale, respectiv spărgătorul de gheaţă „Nuyna”, destinat Diviziei Antarctice Australiene, nava urmând să fie livrată chiar în cursul acestui an.

#News

Citește și: Orban nu mai vrea stare de urgență (în economie)