Cod roșu în Italia, după erupția simultană a vulcanilor Etna și Stromboli

Aeroportul din Catania a fost închis

Vulcan
Vulcan sursa foto pixabay

Doi vulcani erup în același timp în Italia. Protecția Civilă a emis joi seară alertă roșie pentru vulcanul Stromboli – unul dintre cei patru vulcani activi ai Italiei, care formează insula cu același nume din apropierea Siciliei. Și Etna din Sicilia și-a intensificat activitatea vulcanică, potrivit stiripesurse.ro.

Etna din Italia, unul dintre cei mai activi vulcani din Europa, erupe puternic cu lavă și cenușă

Potrivit presei locale, în ultimele zile se înregistrează o creștere a activității la stratovulcanul de aproximativ 3 300 de metri înălțime, situat pe insula Sicilia. Activitatea a fost observată în special în craterul Voragine, care a început să erupă puternic cu lavă și cenușă. De asemenea, au fost observate scurgeri de lavă din craterul Voragine către un alt crater. Potrivit estimărilor biroului regional din Catania al Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) din Italia, cenușa emisă de Etna a atins aproximativ 4,5 kilometri înălțime și e deplasată în direcția sud-est.

Din cauza norilor de cenușă, INGV a emis o avertizare de cod roșu pentru avioanele care trec prin regiune.

Departamentul de Protecție Civilă, afiliat Biroului Primului Ministru, a emis, de asemenea, o avertizare de cod galben din cauza activității vulcanice. Activitatea vulcanică, cum ar fi erupțiile de cenușă și lavă de pe Etna, a putut fi văzută din Catania și din orașele învecinate, iar în Catania a plouat cu cenușă. Aeroportul din Catania a fost închis din acest motiv. Cei din Sicilia trebuie să meargă pe străzi sub umbrele sau cu pungi pe cap. Muntele Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa, a erupt ultima dată atât de puternic cu cenușă și lavă în decembrie 2023.

Bărbat din Iași arestat preventiv pentru amenințarea a doi polițiști