Primarul din Corbeanca, reţinut de DNA pentru luare de mită pentru realizarea unor retrocedări

 Potrivit anchetatorilor, primarul din Corbeanca ar fi primit, pentru restituirea unor terenuri, mită de circa 2 milioane de euro, plus terenuri de aceeași valoare.

Primarul comunei Corbeanca, Anton Valeriu, a fost reținut de procurorii DNA sub acuzațiile de luare de mită, spălare a banilor și instigare la spălare a banilor, potrivit g4media.ro.

 Potrivit anchetatorilor, primarul din Corbeanca ar fi primit, pentru restituirea unor terenuri, mită de circa 2 milioane de euro, plus terenuri de aceeași valoare.

 În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 522/VIII/3 din 04 mai 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 05 mai 2023, a lui ANTON VALERIU, la data faptelor primar al comunei Corbeanca, județul Ilfov și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită (două fapte din care una în formă continuată),  spălare a banilor, instigare la spălare a banilor.În perioada 2011-2017, suspectul Anton Valeriu, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, a pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce au fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P. 

Pentru a disimula adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care a fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus. 

Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, a pretins de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren, jumătate din drepturile revendicate pentru a efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a cererilor depuse de acestea. După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Anton Valeriu a intrat în posesia a șapte ha de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de  450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro. Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Folosirea țigărilor electronice în spațiile publice ar putea fi interzisă