81 de opere de artă din colecția lui Alain Delon, scoase la licitație

Estimată între 4 şi 5 milioane de euro, colecţia cuprinde tablouri, sculpturi dar şi desene din Renaşterea italiană, între care o operă de Veronese

Un număr de 81 de opere de artă care alcătuiesc colecţia legendarului actor francez Alain Delon vor fi expuse în mai multe oraşe (New York, Geneva), înainte de a fi licitate pe 22 iunie, a anunţat la Paris, casa de vânzări Bonhams-Cornette de Saint Cyr, potrivit g4media.ro. Estimată între 4 şi 5 milioane de euro, colecţia cuprinde tablouri, sculpturi dar şi desene din Renaşterea italiană, între care o operă de Veronese, fiind prezentată într-o expoziţie itinerantă în mai şi iunie, la New York, Hong Kong, Geneva, Londra şi Paris.

 „Am cumpărat primul desen în 1964, la Londra. De-a lungul anilor, am achiziţionat desene, tablouri şi sculpturi care m-au emoţionat, mi-au vorbit şi uneori chiar m-au consolat. Aceste opere m-au însoţit mai mulţi ani şi au făcut parte din viaţa mea”, a mărturisit Alain Delon, în catalogul licitaţiei.

 Printre loturile majore ce reflectă „60 de ani de pasiune”, un ulei de Raoul Dufy, „La plage de Sainte-Adresse”, 1906, este estimat între 600.000 şi 800.000 de euro, şi un tablou de Eugène Delacroix din 1825, „Cheval arabe attaché à un piquet” are stabilită o valoare între 400.000 şi 600.000 de euro”, a precizat comisarul Arnaud Cornette de Saint Cyr în prezentarea licitaţiei.

„Mare colecţionar cu ochi instinctiv şi animal”, actorul „a fost unul dintre marii cumpărători de desene din anii ’60 şi ’70, atunci când acestea nu erau la modă”, a subliniat el.

 În 2007, Alain Delon a vândut opere moderne, explicând pentru Le Monde că „preferă să regleze asta acum” din cauza faptului că „detestă” vânzările postume.

„Deoarece am muncit mult, toţi banii mei s-au dus pe desene vechi. Sunt unii care cumpără maşini, care merg la prostituate, eu prefer tablouri. Am cumpărat din pasiune, niciodată din investiţie”, a adăugat el atunci.În 2016, după ce şi-a vândut vinurile, ceasurile şi armele de colecţie, Alain Delon a vândut în licitaţie şi o colecţie de bronzuri Bugatti care a avut un mare succes. Antrenor de baschet din Galați, mort în timpul unui meci U16