30 de ani de la trimiterea primului mesaj telefonic

. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care avea peste două kilograme


S-au împlinit 30 de ani de la trimiterea primului SMS. Este vorba despre un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!”, care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame. SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie şefului său, care avea un dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, aflat la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns, potrivit g4media.ro.

Mesajul a devenit faimos între timp, fiind vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT), pentru suma de 132.680 de euro.

Tehnologia SMS a fost dezvoltată încă din anii ’80, primul mesaj fiind trimis pe 3 decembrie 1992. Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume. „Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatură numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie. „În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

Cea mai bătrână broască țestoasă din lume a împlinit 190 de ani