Lacul Titicaca din America de Sud seacă din cauza secetei prelungite

Bazinul și ecosistemul lacului au fost modificate ca urmare a încălzirii globale

Lacul Titicaca
Lacul Titicaca sursa foto pixabay

Nivelul apei de la Lacul Titicaca de la granița Peru-Bolivia se îndreaptă spre un nivel record din cauza secetei, exacerbat de fenomenul meteorologic cunoscut sub numele de El Nino, care se așteaptă să devină și mai intens în lunile următoare. Bazinul și ecosistemul lacului au fost modificate ca urmare a încălzirii globale, potrivit digi24.ro/.

Apele lacului întins de apă dulce, amplasat în Munții Anzi, au scăzut în medie cu 10 cm pe lună, din aprilie, a declarat Milagros Quispe, inginer la serviciul național de meteorologie și hidrologie din Peru, Senamhi.

 Condițiile severe de secetă și temperaturile neobișnuit de ridicate au făcut ca țărmurile să se împietrească în Titicaca, cel mai mare lac din America de Sud și cel mai înalt corp de apă navigabil din lume. Nivelul apei este acum cu aproximativ 33 cm, peste minimul record înregistrat în 1943. Dublul efect al secetei și căldurii extreme a dus la o evaporarea apei mai mult decât era normal, a spus Quispe. În ultimele șapte luni, nivelul apei lacului a scăzut cu 74 cm, potrivit datelor Senamhi. 

Precipitațiile limitate din zona muntoasă nu au fost suficiente pentru a stabiliza țărmul lacului, a adăugat Quispe.

 El Nino provoacă precipitații majore de-a lungul coastei Pacificului din Peru, dar condiții de secetă în zonele înalte. Luna trecută, biroul de studii climatice din Peru a crescut probabilitatea ca intensitatea lui El Nino să fie puternică din decembrie, în creștere față de o prognoză anterioară care a înregistrat doar o intensitate moderată .Schimbările climatice se dublează asupra impactului fenomenului natural El Nino, cu stratificarea căldurii peste căldură sau cu excesul de precipitații peste exces de precipitații. Alertă de vijelii și ploi pentru 15 județe din țară