CCR

O nouă amânare, a treia, a luării unei decizii cu privire la pensiile speciale a fost anunțată miercuri de Curtea Constituțională. Proiectul liberalilor prevede impozitarea cu până la 85% a acestor pensii, iar CCR a stabilit un nou termen de judecată, pe 8 decembrie, după alegerile parlamentare.

„Amânarea ridică mari semne de întrebare, din moment ce proiectul PNL a fost votat de Parlament în data de 17 iunie. Proiectul a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului, Renate Weber, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prima dezbatere pe această speţă a avut loc pe 14 iulie, iar cea de a doua pe 30 septembrie. 6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu preşedintele Valer Dorneanu, au pensii speciale, iar Avocatul Poporului va avea la încheierea mandatului. Cu alte cuvinte, judecătorii CCR trag de timp într-o speţă care îi priveşte direct”, a liderul deputaților liberali, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Trei miliarde de lei la pensiile speciale, în plină pandemie

„Pensiile speciale uriaşe, unele de 60-70.000 de lei pe lună, vor fi plătite în continuare, prin grija CCR. Până când? Nu se ştie. La cinci luni de la adoptarea în Parlament, legea privind impozitarea pensiilor speciale nu doar că nu a intrat în vigoare, dar nici măcar nu a trecut de filtrul Curţii Constituţionale. Astăzi, judecătorii CCR au amânat pentru a treia oară luarea unei decizii. Motivul amânării este, de data aceasta, izolarea unuia dintre judecători, data trecută a fost invocată necesitatea de a aştepta puncte de vedere de la preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi de la alte autorităţi publice”, a scris USR, pe Facebook.

Această lege a fost adoptată în luna iunie   și prevede taxarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei și cu 10% a celor între 2001 și 7001 lei. Concret, va fi taxată diferenţa între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii.

Altfel, punctul de pensie pentru contributivitate este la valoarea de 1.442 de lei, începând cu 1 septembrie, după majorarea acestuia cu 14%.

Citește și: Rareș Bogdan, despre asistații social. „Refuzi un loc de muncă, nu mai primești ajutor”

#News