Chitara dispărută a lui Paul McCartney, căutată în toată lumea

Chitara este estimată la 10 milioane de lire sterline

Paul Mc Cartney
Paul McCartney sursa foto Wikipedia

O căutare globală este în curs de desfășurare pentru a găsi chitara bas dispărută a lui Sir Paul McCartney, pe care acesta a cumpărat-o cu 30 de lire sterline și care ar putea valora acum peste 10 milioane de lire sterline. Instrumentul „a alimentat Beatlemania și a modelat sunetul lumii moderne”, potrivit celor care se află în spatele proiectului Lost Bass, potrivit g4media.ro.

Chitara bas electric Hofner 500/1 a fost cumpărată de starul Beatles McCartney dintr-un magazin din Hamburg în 1961 și se pare că era „preferata” sa.

Muzicianul a cântat cu ea la Top Ten Club din orașul german în același an, la Cavern Club din Liverpool și la primele înregistrări ale trupei Beatles la celebrele studiouri Abbey Road. El a folosit-o la hiturile Beatles Love Me Do, She Loves You și Twist And Shout. McCartney, azi în vârstă de 81 de ani, a lăsat-o apoi deoparte timp de câțiva ani, dar la începutul anului 1969 a reluat-o în timp ce trupa se afla la Londra pentru a înregistra sesiunile Get Back/Let It Be. Instrumentul a putut fi văzut, de asemenea, în Get Back, documentarul lui Peter Jackson care a fost lansat în 2021. Cam în perioada sesiunilor din ianuarie 1969, chitara a dispărut, cu un an înainte ca trupa să se destrame. Cei care se află în spatele noului proiect spun că sunt în căutarea „celui mai important bas din istorie” și numesc dispariția acestuia „cel mai mare mister din rock and roll”.

Potrivit firmei Hofner, McCartney a păstrat primul său bas cu vioară până la dispariție, folosindu-l ca back-up în timpul turneelor mondiale ale trupei Beatles și cântând din nou la el în videoclipul promoțional Revolution și în timpul filmărilor pentru Let It Be.

Una dintre persoanele implicate în această vânătoare este Nick Wass, un expert în bas și director Hofner, care a declarat că chitara „a fost folosită la Hamburg, la The Cavern Club, la Abbey Road. Nu este suficient doar asta pentru a recupera acest bas?”. Cea mai scumpă chitară vândută vreodată a fost Martin D-18B a cântărețului Kurt Cobain, care a fost cumpărată la o licitație din Los Angeles în 2020 pentru 6 milioane de dolari (4,77 milioane de lire sterline). Aceasta a fost folosită în timpul celebrului set MTV Unplugged al trupei Nirvana – un concert care a fost televizat și lăudat de toată lumea.

Franța va interzice folosirea țigărilor electronice de unică folosință