Claudiu Năsui / Foto: Facebook

Deputatul USR Claudiu Năsui face un anunț cel puțin suprinzător. Poate pentru prima oară în istoria recentă a României, o lege transpartinică va fi contastată la CCR de aproape toate grupurile parlamentare. Este vorba despre legea care ar restrânge numărul de concurenți pe piața produselor energetice. Mai exact, Năsui se referă, printre altele la „cei care vând motorină, de exemplu, mergând cu cisterna să alimenteze diferite vehicule sau locații. Nu o să vedem niciodată o combină agricolă alimentându-se la benzinărie. De ce? Pentru că ea nu se alimentează de la benzinărie, ci vine o cisternă să o alimenteze. Acele cisterne sunt operate de firme private. Antreprenori care cumpără motorina în cantități mari și o distribuie apoi la mulți clienți mici. Aceste firme sunt aproximativ 900 la număr. Una dintre ele, și-a deschis și propriile depozite de carburanți.”

Năsui: „Povestea unei legi transpartinice care va fi atacată la CCR tot transpartinic”

„Pentru prima dată în istoria României o lege transpartinică, dată clar cu dedicație, va fi contestată la CCR cu semnături din aproape toate grupurile parlamentare.

Este vorba de legea care restrânge drastic numărul de concurenți pe piața produselor energetice. Ce sunt distribuitorii de produse energetice? Sunt cei care vând motorină, de exemplu, mergând cu cisterna să alimenteze diferite vehicule sau locații. Nu o să vedem niciodată o combină agricolă alimentându-se la benzinărie. De ce? Pentru că ea nu se alimentează de la benzinărie, ci vine o cisternă să o alimenteze. Acele cisterne sunt operate de firme private. Antreprenori care cumpără motorina în cantități mari și o distribuie apoi la mulți clienți mici. Aceste firme sunt aproximativ 900 la număr. Una dintre ele, și-a deschis și propriile depozite de carburanți.

Până aici nimic rău în asta. Foarte bine, fiecare să facă ce consideră pentru a-și servi clienții cât mai bine. Dar ce să vezi că deodată apare în parlament un proiect de lege care îi obligă pe toți distribuitorii să-și facă astfel de depozite, altfel nu mai au voie să funcționeze.

Practic legea ar fi desființat toate firmele de pe piața aceasta, mai puțin una singură. Astfel e destul de clar cine ar fi beneficiat de această lege. Ar fi câștigat masiv o firmă, în detrimentul întregii societăți. Nu ar fi suferit doar firmele care ar fi fost desființate prin lege. Ar fi suferit și agricultorii și toți cei care au nevoie de aprovizionare cu produse energetice. Deodată ar fi avut un monopol care ar fi crescut prețurile și scăzut calitatea. De ce? Pentru că monopolurile aduc întotdeauna prețuri mai mari și calitate mai proastă. Și, evident, în final am fi suferit cu toții în calitate de consumatori.

Toate acestea ca să câștige masiv o singură firmă. Vă dați seama ce lobby puternic a avut. Nu întâmplător firma are legături puternice cu firme rusești și comercializează motorină rusească. Dar despre asta, în alt moment.

Legea a fost inițiată de mai mulți parlamentari din multiple partide (niciunul de la USR) printre care și câțiva „grei”. Liderii grupurilor parlamentare PSD și PNL au semnat-o, un semnal puternic de susținere a legii.”, spune Năsui.

Citește și: USR, prieteni și nu prea ai PNL-ului

Din fericire, de atunci, mai mulți dintre parlamentarii care au semnat-o și-au retras semnătura. Inclusiv liderul grupului PNL și majoritatea parlamentarilor PMP. De ce? Fie pentru că au realizat cât de dăunătoare este legea după ce au semnat-o. Fie pentru că nu au citit-o atunci când lobbiștii le-au pus-o pe masă. Orice ar fi, foarte bine că și-au retras semnăturile.

Problema este că așa ajung unele proiecte să treacă pe sub radar și să ajungă departe pe circuitul legislativ. Unele ajung chiar să fie lege. Da, știu, e trist, dar așa se fac legile în țara noastră.

Proiectul a primit aviz negativ și de la guvern și de la aproape toată lumea care s-a uitat pe el. Și a fost și respins de Senat aproape în unanimitate.

După toate indicațiile, părea un proiect mort. Dar ce să vezi că mortul a fost reînviat săptămâna aceasta într-o singură zi. Proiectul a fost pus pe ordinea de zi a comisiei pentru buget-finanțe și aprobat. Și fix în aceeași zi a ajuns și pe ordinea de zi a Camerei.

Văzând asta, USR a cerut retrimiterea la comisie, dar a fost de prisos. Puțin timp mai târziu a avut loc votul final. PSD și UDMR au votat pentru, PNL s-a abținut, PMP a votat împărțit (5 pentru, 5 contra și 2 abținere). USR e singurul partid care a votat clar contra.

După ce a trecut legea, mai mulți parlamentari au înțeles cât de distrugătoare va fi. Astfel încât ne vor ajuta cu semnături pentru atacul la CCR. Astfel sesizarea USR la CCR va fi semnată nu doar de USR și PNL, ci și de parlamentari de la PMP și chiar de la PSD.

În premieră, o lege care a trecut transpartinic prin parlament are toate șansele să pice tot din cauza unui atac transpartinic la CCR”, scrie Claudiu Năsui pe Facebook.

Citește și: Bode, tras de urechi: „USR reamintește accidentul tragic al polițistului Bogdan Gigină”

#News