Cu toate că în cursul zilei de ieri, cei de la USR au făcut front comun împotriva PSD-ului, susținând PNL prin neprezentarea la votul moțiunii de cenzură, și când e de criticat, aceștia nu se dau fac rabat. Astfel, nemulțimiți de decizia guvernului de a modifica Legea nr. 544/ 2001, cu privire la liberul acces la informații cu caracter public, useriștii sunt de părere că o astfel de măsură nu ar fi nici pe departe una democratică.

USR atrage atenția asupra a cel puțin două modificări îngrijorătoare

„(1) posibilitatea clasării solicitărilor de informații de interes public în caz că solicitantul revine cu o cerere care are același obiect. Conform noilor norme propuse, aceste solicitări ulterioare vor fi clasate, iar tu nici nu vei ști că solicitarea ta a fost clasată sau că va rămâne fără răspuns.

(2) faptul că informațiile vor fi furnizate în forma în care sunt identificate și deținute de autoritatea sau instituția publică. Conform noii reglementări propuse, autoritatea va putea să refuze informațiile pe care le solicită un cetățean, pe motiv că nu le deține în forma solicitată.

“Aceste două prevederi propuse vor duce la restrângerea exercitării unui drept fundamental, constituțional, și e ca și cum vom pierde o bună parte din progresul făcut în ultimii 20 de ani de luptă pentru transparență. Voi comunica Guvernului observațiile mele pe marginea proiectului de hotărâre de guvern, în speranța că acesta va fi îmbunătățit.”, transmite senatoarea USR Florina Presadă, membră în Comisia pentru administrație publică.

USR propune opusul măsurilor PNL. Credem că, dimpotrivă, este necesar ca instituțiile să-și transparentizeze și accesibilizeze informațiile, nu să le ferească de cetățeni. De aceea deputatul Claudiu Năsui a depus un proiect de lege în care propune soluții concrete privind accesul cetățenilor la informațiile de interes public.

Este vorba despre un proiect care introduce un nou standard, liber și deschis, pentru informațiile de interes public și care să permită căutarea sau utilizarea informațiilor. De asemenea, introduce obligația de a menține pe pagina de internet un registru al solicitărilor primite și al răspunsurilor comunicate, cu anonimizarea datelor personale.

“Astfel, deschidem accesul publicului mai larg la informațiile comunicate de instituție altor persoane, dar transparentizăm și refuzurile abuzive sau nemotivate ale instituțiilor publice.”, subliniază deputatul Claudiu Năsui.

Proiectul propus de Guvern de modificare a Legii 544 poate fi consultat aici: https://sgg.gov.ro/new/anunturi-proiecte-de-acte-normative/?fbclid=IwAR2P2GJHGaRayGgCr_aJb3Q9OitbsVJn0tKYTtBK05WknllabC68thBpHcY

Proiectul de transparentizare propus de USR poate fi consultat aici:

https://www.senat.ro/Legis/lista.aspx?nr_cls=L532&an_cls=2020”, se arată într-un comunicat al USR.

Citește și:

#News