Ceas
Ceas. Sursa foto: Romaniatv

Somnul e cel mai important lucru pentru un organism sănătos. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că există un anumit număr ore necesare, în funcție de vârsta fiecăruia. Şapte ore de somn sunt suficiente pentru persoanele de vârste medii şi înaintate, potrivit ultimelor cercetări.

Studiul a fost efectuat pe aproape 500.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 38 şi 73 de ani. S-a constatat că atât somnul prea mult, cât şi cel prea puţin au fost asociate cu performanţe cognitive şi sănătate mintală mai slabe, inclusiv anxietate şi depresie. „Pentru fiecare oră care se îndepărtează de şapte ore, starea de sănătate se înrăutăţeşte. Este foarte clar că procesele care au loc în creierul nostru în timpul somnului sunt foarte importante pentru menţinerea sănătăţii noastre fizice şi mentale”, a declarat profesor Barbara Sahakian, de la departamentul de psihiatrie al Universităţii Cambridge.

Calitatea somnului, foarte importantă

Ea a subliniat că un somn bun este important în toate etapele vieţii, mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. „Cred că este la fel de important că exerciţiile fizice”, a declarat ea.

Există un număr ideal de ore de dormit pe noapte pentru fiecare persoană, în funcție de vârsta pe care o are. E deosebit de importantă și calitatea somnului, uneori aceasta fiind cea care primează. Astfel, copii între 0 și 3 luni au nevoie de 14-17 ore de somn, preșcolarii au nevoie între 10-13 ore ore de somn, adolescenții (14-17 ani) au nevoie de 8-10 ore de somn, adulții au nevoie de 7-9 ore ore de somn iar vârstnicii (peste 65 de ani) au nevoie de 7-8 ore de somn.

Organismul transmite semne atunci când orele de somn sunt insuficiente. Astfel, este vorba de somnolență în timpul zilei, în special în timpul activităților relaxante, depresie, probleme cu memoria, probleme de concentrare, sistem imunitar slăbit, deci șanse mai mari de îmbolnăvire, apetit sexual scăzut, schimbări de dispoziție bruște, risc mai ridicat de hipertensiune arterială, diabet, atac de cord sau obezitate, dificultăți privind rezolvarea problemelor și luarea deciziilor.

Cum poți să mănânci sănătos