Ciprian Ciucu, dezbatere publică cu privire la societatea în care vor să trăiască bucureștenii

„În Singapore te arestează dacă scuipi pe stradă, iar în unele țări din Africa subsahariană te poți ușura în stația de autobuz.”

Primarul Sectorului 6 din București, Ciprian Ciucu, vrea să afle ce fel de oraș își doresc locuitorii. El a prezentat mai multe exemple din lumea largă în care cetățenii sunt arestați pentru că scuipă pe stradă sau nu pățesc nimic dacă se ușurează în stațiile de autobuz. Decizia acestei dezbateri a venit la câteva zile după ce a participat la „curățenia de primăvară”, din sector, iar la revenire în zonă a constatat că unora dintre oameni nu le pasă unde locuiesc. 

Modul în care ne comportăm în societate se învață acasă. Până la urmă, nimeni nu este obligat să strângă gunoiul după noi, chiar dacă aceste servicii sunt plătite.

„M-am întristat nițel pentru că la doar două zile de la curățenie, în unele grădini de blocuri gunoiul (în special aruncat de la fereastră) își refăcuse apariția. Voluntari, muncitori plătiți, bani, utilaje, timp am dedicat acestei curățenii. Dar unii oameni, o minoritate, nu doar că nu apreciază, dar nici nu le pasă”, a povestit Ciprian Ciucu pe Facebook.

Reguli stricte sau fără reguli

Această situație la determinat pe edilul sectorului 6 să facă o dezbatere publică pentru a vedea în ce fel de societate își doresc să trăiască bucureștenii: una cu reguli stricte, ca în Singapore, sau una fără reguli, ca în Africa.

„Întrebarea mea este simplă. În ce fel de societate și în ce fel de oraș vrem să trăim? (…) Pe scurt, în Singapore te arestează dacă scuipi pe stradă, iar în unele țări din Africa subsahariană te poți ușura în stația de autobuz. Apropo de asta, brazilienii s-au distrat copios pe seama japonezilor care, la campionatul mondial de fotbal, își strângeau singuri mizeria și o duceau la coș… Eu însumi am fost uimit când am nimerit la un concert al Dream Theater la Berlin și nu erau pahare de bere și nici mucuri de țigară pe jos (aveau un sistem de îți lua 4 euro pe paharul de plastic si nu prea îți venea să-l arunci pe jos), obișnuit cu concertele rock de la noi, chiar mi s-a părut nepotrivit să fie atât atenți și înțepați”, a relatat edilul.

Ciprian Ciucu susține că nu vrea să fie absurd și să trimită imediat poliția locală ca să amendeze asociația de proprietari pentru că nu întreține curățenia, dar nici nu vreau să arunce cu banii pe fereastră și să fie muncă în zadar.

Edilul mai spune că banii de curățenie pot fi redirecționați către școli, străzi și parcuri, dacă bucureștenii nu doresc să fie drastici. „Eu pariez pe faptul că cei mai mulți dintre bucureșteni sunt oameni civilizați și vreau să o dovedesc”, este concluzia primarului Ciprian Ciucu.

Citește și: Primăria Sectorului 2 și „curățenia de primăvară”