MAE avertizează: Cod roşu de ninsori în Cehia

Sunt semnalate probleme în transporturi, alimentarea cu energie electrică şi aprovizionarea cu bunuri de larg consum

Ninsoare
Ninsoare sursa foto pixabay

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Cehia că Institutul Hidrometeorologic local a emis un cod roşu de ninsori, potrivit g4media.ro.

Acesta e valabil pentru regiunile Boemia de Sud (Blatná, Dačice, Milevsko, Písek, Strakonice) şi Vysočina (Moravské Budějovice, Telč), pentru perioada 2 – 3 decembrie.

În acest interval de timp, se va depune un strat nou de zăpadă, de până la 40 de cm grosime. „Vor exista perturbări semnificative ale transporturilor rutiere, alimentării cu energie electrică şi aprovizionării cu bunuri de larg consum. Unele elemente ale infrastructurii de transport sunt impracticabile circulaţiei feroviare şi rutiere.

Autorităţile cehe recomandă populaţiei să fie pregătită pentru o eventuală lipsă de energie temporară în anumite localităţi din regiunile Boemia de Sud şi Vysočina. Să urmărească anunţurile autorităţilor privind extinderea blocării unor căi rutiere sau feroviare şi în alte regiuni şi să evite, pe cât posibil, deplasările care nu sunt absolut necesare”, transmite MAE.

Din cauza ninsorii abundente, se circulă cu dificultate către Aeroportul Vaclav Havel din Praga. Intervenţia constantă a autorităţilor pentru degajarea pistei ar putea conduce la întârzieri ale zborurilor.

Pasagerii sunt rugaţi să verifice informaţiile oficiale publicate pe paginile de internet ale companiilor aeriene. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Praga: +420 257 532090; +420 257 533965 şi +420 257 530426. Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice: +420-607078 501. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://praga.mae.rohttps://www.mae.ro. MAE reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. Polonia prelungeşte controalele temporare la granița cu Slovacia