Turnul înclinat din Bologna, în pericol de prăbușire

Turnul Garisenda a fost închis

Bologna
Bologna sursa foto pixabay

Un turn medieval din orașul italian Bologna, care se înclină la fel de mult ca faimosul turn din Pisa, a fost închis din cauza temerilor că s-ar putea prăbuși. Autoritățile au început să construiască o barieră înaltă de cinci metri în jurul Turnului Garisenda, potrivit digi24.ro.

Turnul are 47 de metri și datează din secolul al 12-lea, pentru a evita incidentele, în cazul în care se va prăbuși

. Consiliul municipal a declarat că situația este „extrem de critică”. Turnul Garisenda este unul dintre cele două turnuri care domină orizontul orașului Bologna. Celălalt, Turnul Asinelli, are o înălțime de aproximativ două ori mai mare. De asemenea, se înclină, deși nu atât de mult, fiind de obicei deschis turiștilor. Structurile au fost construite între 1109 și 1119, deși înălțimea turnului Garisenda s-a micșorat în secolul al 14-lea, pentru că începuse deja să se încline.

Turnul este menționat în poemul lui Dante „Divina Comedie”. 

Turnul a fost închis pentru prima dată în octombrie, după ce senzorii au detectat modificări. Inspecțiile au arătat deteriorarea materialelor care alcătuiesc baza sa. Consiliul a lansat ceea ce numește un plan de protecție civilă pentru conservarea turnului. Potrivit Consiliului, lucrările care încep acum „reprezintă prima fază de a-l face sigur”. Construcția barierei va fi finalizată la începutul anului viitor, în timp ce turnul și piața de sub acesta ar putea rămâne închise timp de mai mulți ani, pe timpul lucrărilor de restaurare. Potrivit estimărilor, construcția barierei va costa 4,3 milioane de euro. MAE: Un cetățean român a murit în Fâșia Gaza