Prima brăţară de monitorizare a agresorilor, folosită în București

Dispozitivul a fost montat unui bărbat care şi-a bătut partenera de viată.

Prima brăţară de monitorizare a agresorilor faţă de care s-au emis ordin de protecţie a fost folosită în București, potrivit g4media.ro.

O femeie de 20 de ani ar fi fost agresată de către concubinul ei de 23 de ani, în timp ce se afla pe o stradă din Sectorul 5, a comunicat Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Secția 17

Potrivit oamenilor legii, femeia a fost lovită de partenerul său cu palmele peste față, fiind găsită cu tricoul rupt. Agresiunea s-a produs în timp ce aceștia erau în mașină, polițiștii venind la fața locului, pentru a legătura cu victima. Bărbatul a fost dus la Secția 17 de Poliție.  Oamenii legii au anunțat că a fost emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică. Cercetările sunt continuate de către Secția 17 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, a transmis Poliția. Polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică din cadrul Secției 17 au efectuat verificări, bărbatul bănuit fiind depistat și condus la sediul Secției 17 Poliție.

Kiturile de urmărire au intrat în posesia poliţiştilor din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea, în cadrul unui program pilot care protejează victimele violenţei în familie

Pentru montarea dispozitivelor de monitorizare este nevoie ca Poliţia să emită un ordin de protecţie provizoriu sau să existe un astfel de ordin emis de instanţă. Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte, cum ar fi alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele. Distanţa de la care porneşte alarma este stabilită de instanţă sau de poliţişti, prin ordin de protecţie provizoriu. De asemenea, victima va primi un telefon mobil conectat la brăţara agresorului. În cazul victimelor multiple, există kituri care au mai multe telefoane legate la aceeaşi brăţară. Pentru montarea acestui sistem este nevoie de cererea sau de acordul victimelor. Sistemul de monitorizare cu ajutorul brăţărilor electronice va fi implementat în trei etape, în prima etapă fiind cumpărate 964 kituri. Aceasta va fi implementată în perioada 2022-2023, cea de-a doua etapă începe în 2004, iar ultima în 2005.

CNAIR anunță măsuri după ce un șofer a murit din cauza unul bolovan care i-a căzut peste mașină, în Defileul Jiului