Ministrul Sanatatii

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la Digi24 că a luat măsuri și a detașat masiv personal de medicina școlară, astfel încât să nu mai existe situații în care Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) să fie depășite de numărul mare de solicitări cu privire la informările legate de COVID, respectiv de anchetele epidemiologice. Vineri seară, Digi 24, în prezența secretarului de stat Raed Arafat, a făcut un experiment și a sunat la DSP, unde abia după o jumătate de oră a răspuns cineva la telefon.

„În fiecare județ, pentru a suplini lipsa de personal de la Direcțiile de Sănătate Publică am detașat tot ce înseamnă medicină școlară – medici și asistenți de medicină școlară. Aceștia vor ajuta DSP-urile și în anchetele epidemiologice.

Dacă în aprilie, când aveam 500 de cazuri, gândiți-vă ce înseamnă anchete la 1.200 sau la 1.300 de cazuri noi în fiecare zi. Trebuie urmărit fiecare caz în parte. Avem un ordin de ministru care spune că odată depistat un caz pozitiv, în primele două ore directorul DSP trebuie să repartizeze unui lucrător ancheta epidemiologică. În maxim 12 ore trebuie acea anchetă să fie începută și în maxim 24 de ore acea anchetă să fie terminată.

Ele trebuie trecute într-o bază de date pe care noi să le putem urmări și creăm acele baze în care să putem vedea influența în focar, focarele în desfășurare, focarele în constituire, sau focarele care tind să se estompeze”, a declarat Tătaru.

În ultimele 24 de ore au fost 823 de cazuri noi de COVID19, din 6.045 de teste efectuate, cu o creștere a numărului de internați la Terapie Intensivă, acesta ajungând la 419 pacienți. Până astăzi, 3 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 54.009 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. La nivel mondial au fost înregistrate peste 18.260.000 de cazuri de COVID19.

http://hashtagnews.ro

Citește și: Orban: „Se urmărește ruperea încrederii între autorități și cetățeni”