Doi soți condamnați la închisoare pentru contrabandă, aduși în România din Marea Britanie

Ei făceau parte dintr-o grupare care vindea ţigări şi alcool aduse din Ucraina în piaţa din Suceava

Tigari
Tigari sursa foto pixabay

O femeie şi un bărbat, soţ şi soţie, din Suceava, care erau daţi în urmărire internaţională pentru contrabandă, au fost aduşi în ţară, marţi, din Marea Britanie, de către Poliţia Română. Ambii au fost condamnaţi definitiv, făcând parte dintr-o grupare de 24 de persoane care vindea ţigări şi alcool aduse din Ucraina în piaţa din Suceava, potrivit digi24.ro.

Ancheta a început în 2015, iar în 2016 au fost făcute percheziţii, valoarea bunurilor găsite fiind, la data respectivă, de peste o jumătate de milion de lei.

”La data de 2 iulie 2024, Poliţia Română aduce în ţară, din Marea Britanie, un bărbat, de 44 de ani şi o femeie, de 48 de ani, soţ şi soţie, ambii domiciliaţi în Suceava, urmăriţi internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă. Bărbatul avea emis pe numele lui, de către Judecătoria Suceava, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 5 ani, în timp ce femeia avea emis pe numele ei, de către Judecătoria Vaslui, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 4 ani şi 8 luni”, au transmis oficialii Poliţiei Române.

Pedepsele rezultă din activitatea infracţională susţinută pe termen lung, inclusiv după aplicarea de pedepse cu suspendare.

”Cei 2 soţi fac parte dintr-un grup de condamnaţi într-un dosar de contrabandă privind comerţul ilicit din spatele Pieţei Mari a municipiului Suceava, în care 24 de persoane au fost trimise în judecată. Din cercetări a reieşit că un grup de persoane ar fi depozitat ţigarete şi alcool, de provenienţă ucraineană, pe două proprietăţi din spatele Pieţei Mari, marfă care apoi ar fi fost vândută în piaţă, precum şi în alte locaţii”, a mai transmis sursa citată. Potrivit poliţiştilor, persoanele cercetate s-ar fi ocupat frecvent de transport şi comercializare de ţigarete şi alcool de provenienţă extracomunitară, respectiv Ucraina.

”Comerţul s-ar fi desfăşurat în Piaţa Mare, persoanele în cauză având ca zonă de desfacere Piaţa Agroalimentară centrală din municipiul Suceava, unde vânzarea ţigaretelor şi băuturilor alcoolice ar fi fost realizată pe baza unor preţuri prestabilite, în special faţă de clienţi ocazionali.

Totodată, unele dintre persoanele cercetate ar fi deţinut „tarabe” destinate comerţului cu amănuntul în piaţă, folosindu-le ca paravan pentru actele ilegale”, mai arată poliţiştii. Ancheta a început din august 2015, iar 13 aprilie 2016 a fost data în care poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Biroul de Combatere a Fraudelor Vamale, coordonaţi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, au descins în zona din spatele Pieţei Mari. ”Astfel, au fost efectuate mai multe percheziţii care au vizat 4 ansambluri de imobile, dar şi mai multe boxe şi anexe din partea din spate a Pieţei Mari.

  • Urmare a percheziţiilor, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător pe mai multe bunuri ale persoanelor cercetate, precum bani, case şi maşini, mare parte fiind confiscate ulterior, prin decizia instanţei.

De asemenea, în urma percheziţiilor efectuate la acea dată, au fost descoperite şi ridicate 897.500 de ţigarete, de provenienţă extracomunitară şi duty-free şi 1.935 de litri de alcool şi băuturi alcoolice, de provenienţă ucraineană, reprezentând sticle îmbuteliate de băuturi alcoolice de diferite mărci, precum şi alcool dublu rafinat îmbuteliat în recipiente de tip pet”, a mai transmis Poliţia Română. Potrivit instituţiei, valoarea de piaţă a ţigaretelor de contrabandă ridicate la data de 13 aprilie 2016 a fost de aproximativ 540.000 de lei, iar valoarea alcoolului de contrabandă, de aproximativ 150.000 de lei.

Descinderi la persoane care dețin ilegal arme și muniții