Ludovic Orban - Sursa foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Premierul Ludovic Orban spune că moțiunea de cenzură cu care PSD amenință Guvernul nu are niciun fundament și că o va ataca la Curtea Constituțională, dacă va fi depusă până în septembrie, atunci când va începe sesiunea parlamentară ordinară. Orban susține că un astfel de demers inițiat în perioada în care Parlamentul lucrează în sesiune extraordinară, ar fi neconstituțional.

„Ar fi o moțiune de cenzură nefundamentată și ridicolă, ca să nu mai spunem că ar fi neconstituțională. În fapt, această moțiune de cenzură face parte dintr-o hărțuială politică. ”, a spus premierul Ludovic Orban. Părând să înțeleagă acest lucru, social-democrații au făcut un pas în spate. Surse apropiate partidului susțin că aceștia nu mai sunt atât de sigur că vor să depună moțiunea de cenzură, în ciuda faptului că s-au strâns destul de multe semnături și se lucrează la textul ei.

Moțiunea de cenzură, mai este denumită și moțiune de neîncredere sau vot de încredere, este, în sistemele parlamentare de guvernare, un act prin care legislativul retrage mandatul acordat anterior executivului pentru guvernarea țării. În țara noastră, moțiunea poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor. Dacă nu se realizează aceasta proporție, moțiunea de cenzură nu mai este luată în discuție și, drept urmare, nici supusă votului.

Citește și: Coaliția împotriva Guvernului Orban. Cum a făcut PSD rost de voturile necesare pentru moțiunea de cenzură

HashtagNews.ro