Avertismentul specialiștilor privitor la carnea de miel cumpărată

Carnea de miel poate fi dăunătoare pentru sănătate dacă mielul nu are minimum 10-15 kilograme şi două luni de la fătare

Specialiştii avertizează că în funcţie de mediul în care a crescut mielul, carnea acestuia poate conţine toxine deosebit de periculoase pentru om, potrivit romaniatv.net.

Astfel, carnea de miel poate fi dăunătoare pentru sănătate dacă mielul nu are minimum 10-15 kilograme, două luni de la fătare şi nu a fost crescut între-un mediu sănătos, deoarece toxinele reţinute în organismul acestuia vor face carnea greu de digerat şi poate solicita ficatul şi pancreasul.

„Mielul păstrează infiltraţii şi lichide în organism după fătare. De altfel, este şi lege care interzice sacrificarea lor înainte de două luni. Sunt mai multe indicii, cum ar fi cicatrizarea completă a cordonului ombilical, respectiv uscarea lui, şi greutatea atinsă”, a explicat medicul veterinar Ioan Bejan, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui. Normele prevăd ca mielul să aibă minimum 6 kilograme la carcasă, greutate ce reiese fără extremităţi (cap şi copite), blană şi intestine, respectiv, minimum 12 kilograme în viu. Oaia nu pot fi sacrificata imediat după fătare deoarece în carne sunt multe toxine.

Mieii necrescuţi au carnea bogată în purine, un compus al acidului uric care se depune pe articulaţii sau rinichi, care îngreunează digestia

Consumate în exces sau o perioadă mai lungă de timp, acestea pot duce la afecţiuni renale, gută ori boli hepatice. Carnea de miel ajuns la greutatea optim este bogată în proteine, acizi graşi precum Omega 3 şi Omega 6, dar şi vitamine deosebit de importante pentru un metabolism sănătos (B1, B2, B6, B5, B12 şi biotină). În plus, substanțele nutritive din carnea de miel au capacitatea de a crește apetitul sexual la bărbați și de a trata sterilitatea la femei. Specialiştii mai atrag atenţia că la achiziţionarea unei carcase de miel trebuie să verificam existenţa ştampilei sanitar-veterinare. În plus, trebuie să ne uitam la cap şi copite. Dentiţia să fie specifică unei rumegătoare, iar copitele să nu prezinte gheare. Cel mai indicat este de preparat o carcasă de miel, gata tăiat, care să aibă o greutate de 9-14 kg.

O femeie din Prahova a ajuns la spital după ce a fost mușcată de un câine