Schimbările climatice ar putea conduce la apariția unei noi forme de fulger

Fulgerul poate transporta o cantitate uriașă de descărcări electrice din nori către sol sau către vegetație, avertizează specialiștii

O formă de fulger care poate să declanșeze incendii de vegetație ar putea apărea din cauza schimbărilor climatice. O analiză a datelor obținute prin satelit sugerează că „fulgerele calde”, fulgerele care canalizează încărcătura electrică pentru o perioadă lungă de timp, ar putea fi mai susceptibile de a incendia peisajele decât fulgerele, potrivit unui raport al cercetătorilor publicat la 10 februarie în Nature Communications, potrivit g4media.ro.

Fiecare 1 grad Celsius de încălzire ar putea determina o creștere cu 10% a celor mai incendiare dintre aceste fulgere de tip prometeic, ceea ce ar duce la o rată de fulgere de aproximativ patru ori pe secundă până în 2090, față de aproape trei ori pe secundă în 2011.

Acest lucru o sa fie periculos, potrivit fizicianul Francisco Javier Pérez-Invernón de la Institutul de Astrofizică din Andaluzia din Granada din Spania: „Va exista un risc mai mare de incendii provocate de fulgere”, a declarat acesta. 

„Acest tip de fulger poate transporta o cantitate uriașă de descărcări electrice din nori către sol sau către vegetație”, spune Pérez-Invernón. 

 Capacitatea fulgerelor calde pentru foc este similară cu aprinderea unei lumânări; cu cât vegetația este expusă mai mult timp la energia inflamabilă, cu atât se aprinde mai ușor. 

Potrivit echipei, fulgerele de lungă durată ar fi putut declanșa până la 90% din cele aproximativ 5.600 de incendii cuprinse în analiză. Deoarece mai puțin de 10 la sută din toate fulgerele din timpul verii din vestul Statelor Unite au curent continuu lung, numărul relativ mare de aprinderi i-a determinat pe cercetători să deducă că fulgerele calde au fost mai predispuse la declanșarea incendiilor decât fulgerele obișnuite.

Autorizație pentru prinderea racilor în Delta Dunării