Anul acesta școlar este unul inedit pentru toate părțile implicate, fie că ne referim la elevi și părinți sau profesori. Cu cursuri online, în multe dintre școli, acolo unde situația o impune, educația românească trece printr-o digitalizare forțată, pentru care nu a fost pregătită. Astfel, din cauza evoluției epidemiologice, la nivelul Ministerului Educației s-a decis ca pentru acest an, olimpiadele școlare să fie suspendate, neputându-se organiza online, căci ar crea discriminare între elevi.  

„Numărul mare al competiţiilor şcolare şi implicit al elevilor participanţi la acestea, precum şi varietatea modalităţilor de organizare şi desfăşurare a competiţiilor, în funcţie de tipul probe de concurs: scrisă, orală, practică nu permit organizarea competiţiilor şcolare, conform regulamentelor proprii în vigoare, în contextul pandemic actual şi al legislaţiei care se impune a fi respectată în acest moment”, a transmis Luminiţa Barcari, într-o conferință de presă.

Online, însă discriminator

Organizare unora dintre competiții în formatul online ar crea discriminare între elevi, astfel că s-a decis ca acestea să fie suspendate.

„Decizia de a organiza doar anumite olimpiade şi concursuri şcolare în mediul online, ar crea o discriminare între elevii sistemului de învăţământ românesc, situaţie ce ar contraveni misiuni Ministerului Educaţiei şi Cercetării, aceea de crea un mediu educaţional care să asigure dezvoltarea armonioasă a tuturor beneficiarilor săi prin promovarea excelenţei şi facilitarea accesului egal la educaţie, oferindu-le tuturor beneficiarilor posibilitatea atingerii potenţialului maxim. În concluzie, în anul şcolar 2020- 2021 competiţiile şcolare extraşcolare, aşa numitele olimpiade se vor suspenda”, a precizat secretarul de stat.

Citește și: Orban nu are nici cea mai mică intenție să deschidă școlile

#News