Descoperire arheologică lângă Cairo: Un sarcofag egiptean a stat într-o cameră funerară timp de mii de ani

Sarcofagul a ieșit la suprafață din adâncul nisipurilor.

Un sarcofag egiptean care a stat acoperit într-o cameră funerară timp de mii de ani, a fost scos la suprafată din adâncul nisipurilor de lângă Cairo, spre entuziasmul arheologilor. Arheologii îl descriu ca fiind o „descoperire de vis”, extrem de importantă, potrivit g4media.ro.

Sarcofagul uriaș din granit este acoperit cu inscripții dedicate lui Ptah-em-wia, care a condus trezoreria regelui Ramses al II-lea, cel mai puternic faraon al Egiptului

Descoperirea unui sarcofag complet în mormântul său original este incredibil de rară, a declarat Ola El Aguizy, profesor emerit al facultății de arheologie de la Universitatea din Cairo. Potrivit acestuia, descoperirea sarcofagului în locul său original din puțul funerar a fost foarte interesantă, deoarece este sarcofagul proprietarului mormântului, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna. „Uneori, sarcofagul este pentru o altă persoană dintr-o perioadă ulterioară, când mormântul a fost folosit în perioade ulterioare. Dar de data această nu este cazul”, a declarat arheologul.

Arheologul a adăugat că sarcofagul este inscripționat cu embleme ale zeităților, zeița cerului Nut pe capac acoperind cufărul cu aripile deschise pentru a-l proteja pe decedat

Ola El Aguizy, profesor emerit al facultății de arheologie de la Universitatea din Cairo, l-a descoperit în Saqqara, o necropolă antică aflată la aproximativ 30 de kilometri sud de Cairo. Arheologul, care conduce misiunea arheologicădin sit, a descoperit mormântul de la suprafață al lui Ptah-em-wia, ea găsind camera sa funerară subterană cu sarcofagul, care ar putea dezvălui mai multe despre cei care au condus Egiptul după Tutankhamon.

„Saqqara este unul dintre cele mai importante cimitire, atât pentru familiile regale, cât și pentru non-regale, de-a lungul mileniilor de istorie egipteană. Această echipă egipteană a adăugat încă un capitol important la istoria sitului”, a declarat Peter Der Manuelian, profesor de egiptologie la Universitatea Harvard.

În centrul curții mormântului a fost observat vârful unui puț vertical, lucru ce sugerează un pasaj către o cameră funerară. Puțul are o adâncime de 8 metri, fiind nevoie de o săptămână doar pentru a îndepărta tot nisipul, cu ajutorul unei găleti atașate la un troliu cu frânghie acționat manual. Arheologul s-a strecurat apoi în acea găleată și a coborât în puț, unde a găsit sarcofagul.

Peste 170 de suporteri și-au pierdut viața la sfârșitul unui meci de fotbal desfășurat în Indonezia