Casa Anglia
V. Sursa foto : Pikist ro

 Descoperire uluitoare făcută de doi soți din Marea Britanie, care au vrut să renoveze bucătăria din casa veche cumpărată recent. Cei doi au găsit sub podeaua veche  un tezaur de monede rare a căror valoare a fost estimată la aproximativ 300.000 de euro. Monedele au fost evaluate de o casă de licitații la aproape 250.000 de lire sterline, dar britanicii ar putea câștiga  mai mulți bani dacă vând monedele separat, acesta urmând să fie scoase la licitație în luna octombrie, potrivit digi24.ro.

 Tezaurul conține 260 de monede de aur

Cei doi soți, care locuiesc în localitatea Ellerby, din North Yorkshire, au crezut că au lovit un cablu electric sub podeaua de beton,  fiind vorba de fapt despre un vas cu peste 260 de monede de aur.

Cea mai veche monedă  datează din timpul domniei lui Iacob I, monedele fiind din perioada 1610 to 1727. Cei doi soți au anunțat autoritățile după ce au descoperit monedele, care pot fi declarate comori, devenind proprietatea coroanei dacă au o vechime mai mare de 300 de ani. 

Cum au devenit cei doi soți proprietarii comorii

Deoarece cea mai nouă dintre monede avea 292 de ani la dată descoperirii, soții au fost desemnați proprietari oficiali ai tezaurului, putând să-l scoată la vânzare. Proprietarii inițiali ai monedelor au fost Joseph și Sarah Fernley-Maisters, care s-au căsătorit în 1694, familia fiind probabil cea mai influentă familie de comercianți din zona respectivă începând cu sfârșitul secolului al XVI-lea și până în secolul al XVIII-lea. Soții Maisters au făcut comerț cu minereu de fier, cherestea și cărbune, câteva generații fiind membri ai Parlamentului la începutul anilor 1700.

Povestea mamei cu cei mai mulți copii din România