Gabriela Firea, mesaj pentru părinții adoptivi, de Ziua Națională pentru Adopție: Aveți toată admirația și prețuirea mea, pentru generozitatea voastră, pentru iubirea și grijă pe care ați ales să le oferiți unor copii care au căpătat, astfel, șansa de a-și schimba destinul

Potrivit ministrului Familiei, anul trecut aproape 1.600 de copii au primit o familie

De Ziua Națională pentru Adopție, Gabriela Firea se înclină în fața tuturor celor care, de-a lungul vremii, și-au deschis inima și brațele și au devenit părinții unor copii cărora viața le luase bucuria și speranța unui familii.

Gabriela Firea: Aveți toată admirația și prețuirea mea, pentru generozitatea voastră, pentru iubirea și grija pe care ați ales să le oferiți unor copii care au căpătat, astfel, șansa de a-și schimba destinul. Datorită vouă, și anul trecut aproape 1.600 de copii au primit o familie și, totodată, bucuria de a spune din nou – sau poate pentru prima data! – mama și tata!

Legea adopției s-a simplificat mult în ultimii ani și asta s-a văzut în cifre. Evident, nu e perfectă, iar specialiștii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție caută soluții astfel încât cât mai mulți copii care acum se află în sistemul de protecție specială să-și găsească drumul spre o familie și un cămin al lor., a declarat ministrul Familiei. Sunt 42.000 de copii în sistemul de protecție specială (în servicii rezidențiale, în grija asistenților maternali sau în alte forme de plasament), iar dintre aceștia, în jur de 6.800 sunt copii adoptabili. De cealaltă parte, sunt în jur de 2.700 de familii atestate să adopte. Sunt familii pentru care cel mai mare vis este să devină părinți.

Comparând cifrele de mai sus, nu pare a fi vreo problemă, dar nu-i chiar așa, pentru că aritmetica simplă e una, realitatea este alta. Cum e și firesc și de înțeles, cei mai mulți doresc să cunoască toate bucuriile vieții de părinți. Vor să adopte bebeluși sau copii foarte mici.

Gabriela Firea: Însă cei mai mulți dintre cei 6.800 de copii despre care vorbeam au peste 6-7 ani, ceea ce înseamnă că pleacă din start cu o șansă în minus de a crește într-o familie reală. O problemă complexă și complicată, care a constituit unul dintre motivele pentru care, fix acum un an, alături de colegii de ANPDCA, lansam o campanie specială, care să-i sensibilizeze pe cât mai mulți dintre cei care s-au gândit, măcar o dată, să adopte un copil, dar n-au îndrăznit să meargă până la capăt.

#AdoptiaSchimbaDestine a fost eticheta sub care am reunit poveștile emoționante ale unor oameni care au devenit părinții unor copii ce aproape că nu mai sperau la o familie. „De aceea, astăzi, mi-am dorit să cunoașteți trei astfel de familii, să le vedeți și să le simțiți emoțiile, bucuria și iubirea. Anamaria Nicolae, familia Misică și familia Diaconescu au devenit, în ultimii patru ani, părinții unor copii absolut minunați, care le-au schimbat total și miraculos viețile. „, a spus ministrul Familiei.

Trei sferturi din locurile de cazare din Delta Dunării, rezervate în această vară