ESA organizează prima transmisie în direct din istorie de pe planeta Marte

Imaginile de la 3 milioane de kilometri distanță vor fi recepționate pe canalul ESA de pe YouTube

Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Agenția Spațială Europeană (ESA) realizeaza vineri o transmisie live de pe Marte. Fluxul de imagini de pe planeta roșie, de la o distanță de 3 milioane de kilometri a inceput la ora 19.00 (ora României). Pentru a sărbători a 20-a aniversare a Mars Express de la ESA, omenirea va avea ocazia să fie martoră a unui eveniment planetar special: prima transmisie în direct de pe Marte din toate timpurile, potrivit ziare.com.

 Agenția Spațială Europeană va efectua prima transmisie LIVE de pe planeta Marte, difuzând imagini într-un flux care va dura o oră. Acesta se va recepționa pe canalul ESA de pe YouTube, oferind spectatorilor de pe pământ un spectacol unic. 

Proiectul MARS EXPRESS al ESA este destinat unei mai profunde înțelegeri a celui mai apropiat vecin planetar al nostru. Imaginile vor fi transmise direct pe Pământ de la Camera de monitorizare vizuală (VMC) de la bordul orbiterului, arătând Marte de departe în toată splendoarea sa. Deoarece această misiune rulează de aproape două decenii, echipamentele învechite au cunoscut zile mai bune. „Aceasta este o cameră veche, planificată inițial în scopuri de inginerie, la o distanță de aproape trei milioane de kilometri [1.864.114 mile] de Pământ – aceasta nu a fost încercată înainte și, pentru a fi sincer, nu suntem 100% siguri că va funcționa”, a declarat James Godfrey, manager de operațiuni spațiale la centrul de control al misiunii ESA din Darmstadt.

 „Dar sunt destul de optimist. În mod normal, vedem imagini de pe Marte și știm că au fost făcute cu câteva zile înainte. Sunt încântat să văd Marte așa cum este acum – cât de aproape de un „acum” marțian, cât putem să ajungem!” Este numit „în direct”, dar va exista o ușoară întârziere din cauza timpului necesar pentru ca lumina să parcurgă distanța mare dintre Pământ și Marte. Distanța depinde de orbitele celor două planete, dar media este de aproximativ 225 de milioane de kilometri. România, locul secund în Europa în privința incendiilor de pădure