Europa se confruntă cu o criză de apă

Multe țări se pregătesc pentru o repetare sau o înrăutățire a situației din vara trecută.

Europa este deja în criză de apă. Mai mult de un sfert din continent se confruntă cu condiții de secetă începând din luna aprilie și multe țări se pregătesc deja pentru o repetare sau o înrăutățire a situației din vara trecută, potrivit digi24.ro. Un rezervor important care servește milioane de catalani aproape s-a epuizat. Un conflict cu privire la utilizarea apei a declanșat proteste în Franța, acolo unde mai multe sate nu le mai pot oferi locuitorilor apă la robinet. Iar în Italia, cel mai mare râu a ajuns deja la nivelul scăzut pe care l-a înregistrat anul trecut în luna iunie. 

Un studiu în care s-au folosit date obținute prin satelit a confirmat la începutul acestui an că Europa suferă de pe urma unei secete severe încă din 2018. 

Temperaturile ridicate fac ca procesul de reducere a deficitului de apă să fie unul foarte dificil, ceea ce înseamnă că Europa se află în mod constant într-un ciclu periculos în urma căruia accesul la apă devine din ce în ce mai precar. Premierul spaniol Pedro Sanchez a avertizat săptămâna trecută că seceta „va deveni una dintre cele mai importante dezbateri politice și teritoriale din țara noastră în următorii ani”. Franța, care a fost lipsită de ploaie timp de 30 de zile consecutive în lunile februarie și ianuarie, a avut parte de cea mai uscată iarnă din ultimii 60 de ani. În Italia, fundația de cercetare CIMA a descoperit că ninsorile au adus o cantitate de apă cu 64% mai mică decât media ultimilor 12 ani. Râul Po este la fel de secat ca în vara trecută, iar Lacul Garda este deja la mai puțin de jumătate din nivelul său mediu. Fermierii spanioli au anunțat că vor fi nevoiți să renunțe la plantarea anumitor cereale în patru dintre regiunile țării anul acesta, iar un meteorolog a spus pentru El Pais că spaniolii trebuie să își ia rămas bun de la „aproape întreaga recoltă de măsline”.

 Cu toate că țările cel mai afectate vara aceasta vor fi probabil Spania, Portugalia, Italia și Franța, „Polonia și alte regiuni ca Bulgaria, România și Grecia prezintă deja condiții de avertizare care anunță seceta”, a spus Andrea Toreti, cercetător principal la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

 În Germania, unde în ultimele luni a plouat mai mult decât în medie, nivelul apei freatice este mai scăzut decât anul trecut, potrivit lui Hattermann. „În ciuda ploilor pe care le-am avut, nu este mai bine, ci mai rău.” Având experiența anului trecut, mai multe țări europene au adoptat deja măsuri în încercarea de a combate efectele secetei. Italia mizează tot mai mult pe centralele de desalinizare, în timp ce Franța are o nouă strategie națională de gestionare a rezervelor de apă prin care se încearcă reducerea consumului cu până la 10% până cel mai târziu în 2030. Germania vrea să facă utilizarea apei „sustenabilă” în 10 regiuni din țară până în 2050. „Oamenii au început să o simtă. Bătălia din jurul distribuției [resurselor de apă] a cam început deja”, a spus Hattermann.

Gabriela Firea, mesaj adresat cu ocazia Zilei Tineretului: La mulți, sănătoși și fericiți ani!”