Ministrul Petre Daea: Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodării

Ministrul Agriculturii crede că, pe lângă numărul mare de mistreţi din România, un alt motiv pentru care virusul pestei porcine se extinde îl constituie nerespectarea legii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că virusul pestei porcine „a călărit Europa şi nu numai Europa”, fiind „de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei”. Potrivit lui Petre Daea, este o singură problemă care trebuie rezolvata prin acte normative ferme, şi anume acea trasabilitate a produsului, sau mai bine zis acea mişcare a animalelor, potrivit digi24.ro.


Ministrul Agriculturii crede că, pe lângă numărul mare de mistreţi din România, un alt motiv pentru care virusul pestei porcine se extinde îl constituie nerespectarea legii

.”Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei. O spune un om cu experienţă, cu analiză în domeniu şi, dacă vreţi, cu foarte multe interpretări tehnice din acest punct de vedere, iar lucrul acesta trebuie să fie foarte clar înţeles pentru totdeauna, dat fiind faptul că România nu se identifică decât cu ea însăşi. (…)Noi avem o singură problemă pe care trebuie să o rezolvăm şi o rezolvăm prin acte normative ferme, şi anume acea trasabilitate a produsului, sau mai bine zis acea mişcare a animalelor.

Pentru că această proliferare a bolii este determinată, între altele, de factorul acesta generat de lipsa de respect faţă de lege, pentru că ştiţi foarte bine – şi eu m-am confruntat cu această treabă, o ştiu în intimitatea ei – în momentul în care omul nu înţelege că un animal care iese din curte trebuie să ştie unde-l duce şi în ce scop, lucrurile acestea pot produce în continuare greutăţi autorităţilor statului, inclusiv instituţiei sanitar-veterinare care nu poate să creeze un baraj de bio-securitate pentru fiecare gospodărie în parte”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
 Potrivit lui  Petre Daea, statul a luat măsuri,dar a subliniat că virusul pestei porcine „a călărit Europa şi nu numai Europa”, iar pentru el nu există „un răspuns medical nici prin vaccinuri, nici prin tratamente”.

Elev din Bacău, reținut de polițiști pentru agresarea și umilirea a doi colegi