Gabriela Firea (PSD)

Fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea a reacționat vehement la propunerea pe care Comisia Europeană o are pentru Sărbătorilor de iarnă – slujba online sau televizată. La România TV, Gabriela Firea a precizat că este pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, dar nu și pentru interzicerea credinței unui popor. Asta deși măsurile ce vor fi luate la nivel european sunt menite să prevină apariția unui al treilea val pandemic.

„Nu există credință online și credință televizată. Eu sunt pentru respectarea regulilor și pentru o colaborare între autorități și reprezentanții Bisericii. A interzice unui popor credința, a interzice să se roage mai ales în slujba de Crăciun… E una dintre cele mai importante din an”, a spus, la România TV, Gabriela Firea, potrivit Știri pe surse.

Trebuie o bună organizare pentru a trece peste această perioadă

„În întreaga Europă eu am văzut că autoritățile sunt preocupate cum să informeze mai corect, mai bine, mai pe înțelesul tuturor măsurile, iar evenimentele sunt extrem de bine realizate. Acolo unde s-au organizat astfel de evenimente, inclusiv religioase, lucrurile s-au desfășurat foarte bine. Doar acolo unde au fost interdicții pelerinii sau credincioșii și-au rezolvat singuri situația și lucrurile nu s-au desfășurat cum ar fi trebuit. Deci bună organizare, asta trebuie”, adaugă fostul primar general al Capitalei.

Încă din luna octombrie, de la intrarea în vigoare a Hot 47/2020, cu privire la participarea la pelerinaje, au fost nenumărate cazuri în care, o parte dintre credincioșii nu au respectat măsurile impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Cea mai recentă astfel de situație a fost la pelerinajul de la Peștera Sf. Andrei din Ion Corvin, unde credincioșii au fost îndemnați, chiar de înaltele fețe bisericești, să participe, asta deși mai multe localități din județul Constanța, inclusiv municipiul Constanța, se aflau în carantină.  

Reguli noi de teama valului trei

Comisia Europeană a solicitat ca slujba de Crăciun să fie transmisă online sau televizate, de frica celui de al treilea val pandemic.

Nu adunărilor pentru liturghii de Crăciun – este invitația cuprinsă în proiectul Comisiei Europene, care va fi publicat miercuri, legat de măsurile anti-Covid pentru sărbători, scrie Corriere della Sera, citat de Digi 24.

Comisia Europeană cere „luarea în considerare a evitării ceremoniilor religioase cu adunări mari și înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau la radio”, potrivit unor surse din Bruxelles citate de cotidianul italian.

Proiectul insistă asupra distanțării sociale și a folosirii măștilor de protecție ca măsuri de reducere a infecțiilor. Printre altele, Comisia recomandă menținerea interzicerii circulației inclusiv pentru ultimele zile din an, reamintind principiul cheie de urmat: „prudență” și „prudență”.

Singur, în Piața Sf. Petru cea goală

Altfel, Papa Francisc a decis să anuleze tradiționalul act de venerație pe care pontifii îl fac pe 8 decembrie la statuia Fecioarei Maria din centrul istoric al Romei, în Piazza di Spagna, un eveniment cu tradiție de 200 de ani. Decizia este motivată de actuala stare de urgență sanitară și cu scopul de a evita riscul de infectare între persoane, se arată într-un comunicat de presă al Sfântului Scaun, potrivit Vatican News. Totodată, reamintim că în primăvară, la începutul pandemiei, Papa Francisc a ținut o slujbă de o oră, singur, în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican.

Slujba a fost urmărită de peste 11 milioane de telespectatori, potrivit televiziunilor care au difuzat evenimentul, Rai, Sky şi TV2000, citate de The Guardian.

Suveranul Pontif a rostit o predică specială adresată „Oraşului (Roma) şi Lumii” („Urbi et Orbi”), în contextul pandemiei de COVID-19. În mod normal, mesajul „Urbi et Orbi” este rostit doar de Crăciun şi de Paşti şi de fiecare dată piaţa este plină de zeci de mii de credincioşi.

Citește și: Firea: „Încă 4 ani cu PNL la Palatul Victoria înseamnă falimentul economiei”

#News