Reluarea postului de carne în zilele de vineri de către catolici ar conduce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Acesta este rezultatul studiului unei echipe de cercetători britanici.

 Potrivit unui studiu publicat marţi de cercetătorii britanici, catolicii ar putea contribui mai mult la reducerea emisiilor mondiale de gaze cu efect de seră dacă ar relua obiceiul de a nu consuma carne în zilele de vineri, potrivit g4media.ro.

Biserica catolică, care are peste un miliard de adepţi la nivel mondial, este „foarte bine plasată” pentru a contribui la lupta împotriva încălzirii climatice, estimează Shaun Larcom, cercetător în economie şi agricultură la Universitatea Cambridge şi coordonatorul studiului.

Echipa condusă de Shaun Larcom a evaluat impactul unui apel lansat în 2011 de Biserica Catolică din Anglia şi Ţara Galilor către enoriașii săi, pentru ca aceştia să se abţină să consume carne în zilele de vineri. Chiar dacă puţin peste un sfert dintre catolici au urmat apelul, încetând sau reducând consumul de proteine animale în zilele de vineri, acest lucru a permis evitarea emiterii a aproximativ 55.000 de tone de CO2 pe an. Acesta este echivalentul emisiilor evitate dacă numărul persoanelor care zboară cu avionul în decurs de un an pe ruta Londra-New York s-ar reduce cu 82.000 de persoane.„Dacă Papa ar reintroduce obligaţia de a nu consuma carne vinerea în întreaga lume, asta ar constitui o sursă majoră şi ieftină de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi acest lucru ar fi valabil chiar dacă o minoritate a catolicilor ar urma această interdicţie”, a apreciat Shaun Larcom.

Acesta subliniază faptul că Papa Francisc i-a îndemnat, în repetate rânduri, pe liderii mondiali să acţioneze rapid împotriva încălzirii climatice.

 Creşterea animalelor destinate producţiei de carne produce 14% din totalul emisiilor mondiale de gaze cu efect de seră. Abţinerea de la consumul cărnii în zilele de vineri este una dintre cele mai vechi tradiţii creştine, peştele înlocuind deseori carnea ca sursă de proteine. Postul de carne nu mai este obligatoriu pentru catolici începând din anii 1960, exceptând perioada Postului Paştelui. 

Ministrul Gabriela Firea, după vizita emoționantă la două locuințe de tip familial din Buzău: Tinerii care au împlinit 18 ani, dar merg la școală sau muncesc, vor primi 2.500 de lei, până la vârsta de 26 de ani