Muzeul Umorului, deschis la Brăila

Este vorba despre un proiect unic în România, inițiativa fiind a caricaturistului Costel Pătrăşcan.

Caricaturistul Costel Pătrăşcan, unul dintre cei mai cunoscuți graficieni, a anunțat că a fost deschis Muzeul Umorului, un proiect unic în România. Muzeul s-a deschis luna aceasta, fiind găzduit de Palatul Culturii Lyra, aflat în centrul istoric al municipiului Brăila, potrivit ziare.com. Certificatul de naştere al primului Muzeu al Umorului din România datează din 22 septembrie 2017, deschiderea lui oficială având loc pe 22 octombrie 2022, deoarece, potrivit lui Costel Pătrăşcan, în aceşti şapte ani s-a confruntat cu numeroase piedici în demersul lui, nereuşind să realizeze proiectul în colaborare cu autorităţile locale din Brăila.

Potrivit lui Costel Pătrăşcan, ideea înfiinţării unui Muzeu al Umorului i-a venit pornind de la faptul că la Brăila există un Salon Internaţional de Caricatură şi un festival de proză scurtă umoristică.

„M-am gândit că există în portofoliu un număr mare de lucrări, pe care am putea să le expunem în acest Muzeu al Umorului. Primii paşi i-am făcut în urmă cu şapte ani. A fost un oareşce entuziasm la început, dar faptul că suntem la şapte ani de zile, iar rezultatul este zero, spune tot. Oricum, primii şapte ani sunt importanţi, acum suntem în clasa I”, adeclarat Costel Pătrăşcan .Deschiderea Muzeului Umorului a avut loc la o zi după ce graficianul a scris pe contul său personal de Facebook că i s-a cerut să plece din atelierul pe care îl avea la Teatrul ”Maria Filotti”, aşa cum, în urmă cu câţiva ani, i s-a cerut să elibereze spaţiul pe care îl avea la Centrul de Creaţie.

Costel Pătrăşcan a primit mai multe oferte de găzduire din zona privată, inclusiv din partea Societăţîi Filarmonice Lyra, condusă de Constantin Teodorescu, şi din partea Asociaţiei Brăilene pentru Educaţie Civică, condusă de Cristian Lucilius Niculae, cu care a şi început o colaborare.

Acesta intenționează că în luna decembrie să organizeze aici primul mare eveniment.

”Nu ascund că ideea Muzeului Umorului eu o considerăm un proiect pierdut. După „împingerea” mea din Teatru, a venit această propunere din zona privată de a mă muta aici, în Palatul Lyra, unde există un spaţiu generos dedicat educaţiei şi culturii, deci numai bun pentru Muzeul Umorului. Pe 22 octombrie am pus piatra de temelie, va urma şi conţinutul, pentru că, în luna decembrie, vrem să dăm un prim semnal şi să organizăm aici primul mare eveniment. Este un spaţiu prietenos şi vesel, care îmi dă sentimentul de libertate, la care ţîn foarte mult. Am tot ce îmi trebuie pentru a duce acest proiect unic în România acolo unde îmi doresc şi unde îi este locul”, a spus, în conferinţă de presă, Costel Pătrăşcan.

Percheziții într-o primărie din Maramureș: primărița-preoteasă bănuită că ar fi furat banii de ajutoare sociale pentru a-i juca la păcănele