„Luna albastră”, fenomen astronomic inedit în luna august

Superluna Sturion și Luna Albastră, vor fi vizibile pe cer.

Persoanele pasionate de fenomenul de Lună plină vor avea parte de două „super-Luni” în august. Luna se va afla în cel mai apropiat punct faţă de Pământ marţi şi din nou în noaptea de 30-31 august, pe parcursul orbitei sale eliptice în jurul planetei noastre,potrivit g4media.ro.

Ambele Luni pline vor putea fi observate la aproape aceeaşi dimensiune, potrivit grupului de astronomi amatori din Germania Vereinigung der Sternfreunde

Spectacolul dublu este posibil deoarece ciclul dintre două Luni pline este de 29,5 zile, iar august are 31 de zile. La 1 august, momentul în care Luna se va afla cel mai aproape de Pământ va fi la ora 18:32 GMT. La sfârşitul lui august, Luna va fi plină la câteva ore după răsăritul său. Două Luni pline într-o lună calendaristică reprezintă un fenomen rar, a doua fiind denumită în multe ţări „Lună albastră” – următoarea va fi abia la 31 mai 2026. În cazul celor două Luni pline din august, distanţa dintre Pământ şi satelitul său natural va fi de aproximativ 357.000 de kilometri. Distanţa medie a Lunii pe orbita sa este de aproximativ 380.000 de kilometri faţă de Pământ.

Ultima dată când două Superluni pline au apărut în aceeași lună a fost în 2018 – şi următorul eveniment similar va avea loc abia în 2037. Aşadar, este un eveniment rar.

Taximetrist din Vișeul de Sus, prins în trafic cu droguri