Contre între Eduard Novak și FR Tenis

„Olimpismul este mai presus de orice”

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak s-a declarat foarte mâhnit de faptul „că toate sportivele din tenis care sunt calificate refuză să participe la Jocurile Olimpice”, opinia sa fiind făcută publică pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, acesta consideră că decizia jucătoarelor de a declina participarea la Jocurile Olimpice poate fi perceput ca „un mesaj toxic pentru tot sportul”, adăugând că „olimpismul este mai presus de orice, iar principiile sale onorează bucuria aflată în efort și valoarea educativă a bunului exemplu”.

De asemenea, mininstrul a mai precizat că la Jocurile Olimpice participă „staruri ale sporturilor care câștigă milioane de euro și care respectă aceste principii”, motiv pentru care acesta consideră ca de neînțeles decizia sportivelor noastre. „Cu siguranță, vom analiza foarte serios de anul viitor ce programe vom finanța pentru Federația Română de Tenis”.

De partea cealaltă FR Tenis a venit cu precizarea că este vorba doar de sportivelor calificate la proba de simplu, în timp ce Monica Niculescu și raluca Olaru, calificate în proba de dublu vor fi prezente la Tokyo.

Finanțarea primită pentru 2021 este mult sub nivelul unei federații moderne

Totodată, reprezentanții FRT au transmis că „tenisul, în ultima perioadă, a devenit unul dintre cele mai profesioniste sporturi la nivel individual. Din acest motiv toți jucătorii și jucătoarele sunt foarte atenți cu programul lor, și cu starea lor de sănătate. Am putea chiar adăuga că jucătoarele, în mod special, sunt foarte atente, mai ales atunci când vine vorba despre probleme fizice”, dar și că „Federația Română de Tenis nu a fost subvenționată de către MTS sau de statul român timp de peste 3 ani, și, cu toate că s-a insistat pe soluționarea acestei probleme, nu am găsit prea multă înțelegere din partea Ministerului pe care îl conduceți acum dumneavoastră”, au mai precizat cei de la FR Tenis. Mai mult, potrivit acestora finanțarea primită pentru 2021 este mult sub nivelul unei federații moderne și de succes cum este Federația Română de Tenis.

Reamintim că Simona Halep s-a accidentat la gambă, în timpul unui meci din luna mai, motiv pentru care nu a putut participa nici la Roland Garros, nici la Wimbledon, unde era campioana en-titre.

Despre celelalte trei jucătoare calificate, dar care nu vor face deplasarea la Tokyo, Sorana Cîrstea, Patricia Țig și Irina Begu, FRT a precizat că „au fost accidentate în perioada recentă și nu sunt complet refăcute și antrenate pentru a se prezenta corespunzător la această competiție cu adevărat specială de la Tokyo”.

Citește și: Simona Halep ratează încă un turneu de Grand Slam