Inundații de amploare în anumite regiuni din Franța

Peste o sută de persoane au fost evacuate din casele lor

Inundatii
Inundatii sursa foto pixabay

Peste o sută de persoane au fost evacuate din locuinţele lor în Franţa. Un caiacist este căutat de echipele de salvare, în urma unor inundaţii înregistrate pe mai multe râuri din regiunile central-vestice ale acestei ţări începând de sâmbătă, potrivit g4media.ro.

„Există din păcate, din câte ştiu eu, o persoană dispărută. Cineva care făcea caiac-canoe pe unul dintre râuri”, a explicat ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin.

El s-a referit la această situaţie în timpul unei vizite efectuate în Pontoise, la circa 30 de kilometri nord-vest de Paris, localitate care nu are nicio legătură cu inundaţiile. Potrivit autorităţilor franceze, dispariţia caiacistului a fost semnalată sâmbătă în jurul orei locale 16:00, la 10 kilometri de Limoges, de mai mulţi martori care l-au văzut în timp ce se afla „într-o situaţie dificilă” pe râul Vienne.

Puţin mai la nord, în departamentul Indre-et-Loire, 107 persoane, dintre care 73 de rezidenţi ai unui azil pentru vârstnici construit pe malul aceluiaşi râu, au fost evacuate.

În acest departament, râul Vienne urmează să depăşească nivelurile înregistrate în 1923 în satul Descartes şi în 1982 în satul Nouatre, potrivit autorităţilor locale. Pe un alt râu din acelaşi departament, Creuse, „s-a ajuns dincolo de nivelul maxim din ultimul deceniu”, a declarat prefectul din Indre-et-Loire. „Nu ştiu încă dacă putem vorbi despre nivelul maxim din ultimul secol”, a adăugat el. În departamentul Vienne, aproximativ 50 de persoane au fost evacuate, potrivit autorităţilor franceze.

„Nu am văzut niciodată aşa ceva. Pentru mine este inundaţia secolului”, a declarat Olivier Jean-Louis în faţa hipodromului din La Roche-Posay, un sat cu 1.500 de locuitori.

Satul a fost acoperit în totalitate de apele revărsate ale râului Creuse. Conform autorităţilor franceze, nivelul râului Creuse a urcat până la 6,78 metri în acea localitate, depăşind-ul pe cel înregistrat în timpul inundaţiei istorice din 1982. Nivelul ar urma să crească şi să se apropie de recordul din 1896, potrivit unui tehnician de la organizaţia oficială care monitorizează inundaţiile din Franţa.

ANM anunță schimbări semnificative ale vremii