Românii din Diaspora se pot înregistra online începând cu 1 aprilie pentru a vota la alegerile din acest an

Alegătorii români din Diaspora pot vota la alegerile prezidenţiale sau la alegerile parlamentare din acest an

Alegătorii români din Diaspora care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale şi/sau la alegerile parlamentare din acest an, prin corespondenţă sau la o secţie de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reşedinţă, se pot înregistra, începând de luni, online pe portalul www.votstrainatate.ro, a informat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), potrivit digi24.ro.

Portalul cuprinde două secţiuni: Alegerea Preşedintelui României şi Alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

În cadrul fiecărei secţiuni există două categorii: Alegător în străinătate la o secţie de votare şi Alegător în străinătate prin corespondenţă, a precizat un comunicat de presă al AEP. Alegătorul care doreşte să se înscrie pentru votul prin corespondenţă trebuie să completeze un formular online, în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secţie de votare va completa un formular online. Aici va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.

O secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi. După finalizarea procedurii de înregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de verificare care conţine un link valabil pentru 24 de ore, ce trebuie să fie accesat pentru confirmarea cererii, în caz contrar nerealizându-se validarea înregistrării.

Soluţionarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul la secţia de votare se face de către AEP, în termen de 10 zile lucrătoare de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare.

Soluţionarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul prin corespondenţă se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare. Întrebări şi sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail contact@vostrainatate.ro. Cadrul legal în vigoare permite opţiunea votului prin corespondenţă doar la alegerile pentru Preşedintele României, respectiv la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, aminteşte AEP.Bărbat accidentat mortal de un autotren la Cernavodă